Književnost

Dučić otmjeni trebinjski princ poezije

Dučić otmjeni trebinjski princ poezije
Foto: N.N. | Dučić otmjeni trebinjski princ poezije

TREBINJE - Svečanom akademijom "Svoju veru nađoh u snu o veri" u Kulturnom centru u Trebinju u subotu uveče završena je ovogodišnja manifestacija "Dučićev dan", kojom se u gradu na Trebišnjici obilježava datum smrti velikog srpskog pjesnika Jovana Dučića.

O sedam i po decenija, koliko ima da se pjesnik upokojio u Americi, u vremenu u kojem je bio i prihvatan i osporavan, ali s konačno ispunjenom testamentarnom željom da bude sahranjen u rodnom gradu, govorio je na akademiji gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

"Dučićevo Trebinje se, ipak, opredijelilo da svetkovine pjesniku u čast koncipira na jednoj mnogo ozbiljnijoj osnovi, favorizujući slobodna i mudra promišljanja Dučićevog djela, shvatajući da naš pjesnik među nama može biti djelatan samo ako ga prihvatamo sa svim njegovim darovima, ali i ljudskim ograničenjima", naglasio je Petrović.

Istakavši da je upravo Jovan Dučić u Trebinju začetnik projekta "Grad kulture", kazao je da se na ovom projektu intenzivnije radi u posljednjih dvadesetak godina, što se direktno uklapa u širu zamisao turističkog razvoja grada.

U tradicionalnoj besjedi o Dučiću, prof. dr Svetlana Šaetović sa Instituta za književnost i umetnost iz Beograda nazvala je pjesnika otmjenim trebinjskim princem poezije, jer i pripada vrhovima srpske književnosti, spajajući ih s najboljim tekovinama svjetske književnosti.

"Poezija Jovana Dučića je sinteza biranih reči, lepog stila, soneta i francuskog aleksandrinca, mini-pejzaža, mediteranskih obala i mirisa mora, ljubavi i smrti, poezija koja je prešla put od slobodarskog i krševitog Trebinja do uglađenih i misaonih pesama evropskih dometa", navela je Šeatovićeva.

Podsjetila je i na projekat "Dučićevih večeri poezije" i Instituta za književnost i umetnost, zajedno s Učiteljskim fakultetom iz Beograda - "Poetička istraživanja srpske književnosti 20. vijeka", čiji je deseti zbornik o poetici Milutina Bojića promovisan ove godine, a dvodnevni naučni skup se bavio poezijom Desanke Maksimović.

U okviru "Dučićevog dana" organizovani su i "Razgovori o srpskom duhovniku, ustaniku i istoričaru Nićiforu Dučiću", čijem životu i djelu je bila posvećena izložba koja je otvorena u Muzeju Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije