Književnost

Grujičiću "Pelagićev runolist"

Grujičiću "Pelagićev runolist"
Foto: N.N. | Grujičiću "Pelagićev runolist"
Nevena Vržina

BANJALUKA - Narodni tribun Vaso Pelagić poput čudovitog runolista što raste na opasnim liticama i visokim stenama ostaje uzor za sva vremena. Njegova veličina je i u tome što ga nijedna vlast, ni državna ni crkvena, nije prihvatala, kazao je književnik Nenad Grujičić.

Ovaj, rodnim korijenima Krajišnik sa novosadskom adresom, pjesnik, prozni pisac, esejista, antologičar i polemičar, kulturni poslenik, peti je dobitnik nagrade "Pelagićev runolist", koja se od 2011. godine dodjeljuje u Banjaluci. O nagradi je odlučivao žiri u sastavu Mirko Vuković, predsjednik, i članovi Zoran Hr. Radisavljević i Milan Rakulj. Priznanje, koje se sastoji od umjetničkog djela jednog od učesnika Likovnog saborovanja "Zmijanje" i gramate, dodjeljuju Zavičajno društvo "Zmijanje" i Književna zajednica "Vaso Pelagić" iz Banjaluke.

Grujičić je nagradu dobio za cjelokupno djelo, a žiri se rukovodio činjenicom da ovaj književnik naročito mnogo radi u očuvanju tradicije, srpske pravoslavne duhovnosti, ali i književnih vrijednosti ne samo Bosanske Krajine, nego i čitave Republike Srpske, odnosno ovog dijela Bosne i Hercegovine, a temelji se na stvaralačkom tragu i borbenosti za svoj narod velikana Vase Pelagića i Petra Kočića.

"Ono što je osobenost ovog svestranog stvaraoca jeste istrajnost na tragovima istine i slobode, a na tim putevima je vjerni sljedbenik velikana među koje se svojim djelom i aktivnošću i sam svrstava", saopštio je žiri.

Grujičić je povodom ovog priznanja naveo i da je Vaso Pelagić bio opasan za svaki zarđali institucionalizam i samoživu administraciju.

"A narod ga je obožavao i ljubio. To je najviše smetalo zemaljskim moćnicima, čija su prašinasta imena nestala u vihoru vremena. Preteča Petra Kočića - Vaso Pelagić paradigma je narodnog tribuna zdravog razuma i nepotkupljive vizije. Književnik i naučnik, publicista i intelektualac, prosvjetni radnik i narodni ljekar, ideolog i ustanik, utopista i praktičar, Pelagić je neka vrsta racionalne jurodivosti koja je imala sudbinske zadatke i rezultate", zaključio je Grujičić, koji je nedavno dobio i priznanje "Sava Mrkalj".

 

 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije