Književnost

Grujičiću "Pelagićev runolist"

Grujičiću "Pelagićev runolist"
Foto: N.N. | Grujičiću "Pelagićev runolist"

BANJALUKA - Narodni tribun Vaso Pelagić poput čudovitog runolista što raste na opasnim liticama i visokim stenama ostaje uzor za sva vremena. Njegova veličina je i u tome što ga nijedna vlast, ni državna ni crkvena, nije prihvatala, kazao je književnik Nenad Grujičić.

Ovaj, rodnim korijenima Krajišnik sa novosadskom adresom, pjesnik, prozni pisac, esejista, antologičar i polemičar, kulturni poslenik, peti je dobitnik nagrade "Pelagićev runolist", koja se od 2011. godine dodjeljuje u Banjaluci. O nagradi je odlučivao žiri u sastavu Mirko Vuković, predsjednik, i članovi Zoran Hr. Radisavljević i Milan Rakulj. Priznanje, koje se sastoji od umjetničkog djela jednog od učesnika Likovnog saborovanja "Zmijanje" i gramate, dodjeljuju Zavičajno društvo "Zmijanje" i Književna zajednica "Vaso Pelagić" iz Banjaluke.

Grujičić je nagradu dobio za cjelokupno djelo, a žiri se rukovodio činjenicom da ovaj književnik naročito mnogo radi u očuvanju tradicije, srpske pravoslavne duhovnosti, ali i književnih vrijednosti ne samo Bosanske Krajine, nego i čitave Republike Srpske, odnosno ovog dijela Bosne i Hercegovine, a temelji se na stvaralačkom tragu i borbenosti za svoj narod velikana Vase Pelagića i Petra Kočića.

"Ono što je osobenost ovog svestranog stvaraoca jeste istrajnost na tragovima istine i slobode, a na tim putevima je vjerni sljedbenik velikana među koje se svojim djelom i aktivnošću i sam svrstava", saopštio je žiri.

Grujičić je povodom ovog priznanja naveo i da je Vaso Pelagić bio opasan za svaki zarđali institucionalizam i samoživu administraciju.

"A narod ga je obožavao i ljubio. To je najviše smetalo zemaljskim moćnicima, čija su prašinasta imena nestala u vihoru vremena. Preteča Petra Kočića - Vaso Pelagić paradigma je narodnog tribuna zdravog razuma i nepotkupljive vizije. Književnik i naučnik, publicista i intelektualac, prosvjetni radnik i narodni ljekar, ideolog i ustanik, utopista i praktičar, Pelagić je neka vrsta racionalne jurodivosti koja je imala sudbinske zadatke i rezultate", zaključio je Grujičić, koji je nedavno dobio i priznanje "Sava Mrkalj".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije