Književnost

I pisci iz BiH u srpskoj Atini

I pisci iz BiH u srpskoj Atini
I pisci iz BiH u srpskoj Atini

NOVI SAD, SREMSKI KARLOVCI - Regionalna književna konferencija "Book Talk 2015", koja je počela danas u Novom Sadu i traje do subote, te sutrašnja besjeda pjesnika Đorđa Sladoja, koji će u najstarijoj srpskoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima svečano otvoriti 44. "Brankovo kolo", koje će trajati do 14. septembra, čine u narednom periodu dva spomenuta susjedna mjesta centrom književnih zbivanja u regionu.

Na književnoj konferenciji sutra u 11 sati u prostorijama Matice srpske nastupiće i književnica iz Banjaluke Tanja Stupar-Trifunović, a biće riječi o književnim nagradama. Iz Banjaluke na ovu prestižnu kulturnu manifestaciju pozvan je još i književnik Berislav Blagojević, koji iz opravdanih razloga neće biti prisutan u Novom Sadu, a pored Nihada Hasanovića iz Bihaća, te Muharema Bazdulja i Vladimira Kecmanovića, koji su porijeklom iz BiH, u Matici srpskoj gostovaće još i srpski i hrvatski književnici Biljana Srbljanović, Teofil Pančić, Marko Vidojković, Denis Kuljiš, Ante Tomić i mnogi drugi.

Književna konferencija "Book Talk 2015" slovi za dosad jedno od najvećih okupljanja pisaca i izdavača iz regiona u Srbiji, dok s druge strane "Brankovo kolo" godinama važi za jednu od najvećih pjesničkih manifestacija na Balkanu, koja se svake godine održava na Stražilovu u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, te nerijetko i u Beogradu.

Na ovogodišnjem, 44. "Brankovom kolu" iz bogatog programa izdvojićemo nekoliko interesantnih sadržaja.

Na otvaranju, nakon besjede Đorđa Sladoja, međunarodna nagrada "Branko Radičević" biće uručena pjesniku iz Hrvatske bh. porijekla Enesu Kiševiću, kome će biti priređeno posebno veče. Posebno veče i samostalne nastupe imaće sutra u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu i Dejan Gutalj i Dragana Kragulj. Podsjećamo, oba laureata ove nagrade prvi put su, od 1973. kada je ustanovljena nagrada, sa prostora Republike Srpske.

Svečano uručenje nagrade "Stražilovo" Anđelku Anušiću i Jeleni Milošev biće obavljeno sutra na istoimenom fruškogorskom brdu kod Brankovog čardaka i u blizini groba Branka Radičevića. Tom prilikom na popularnom "pjesničkom mitingu" nastupiće oko 30 pjesnika raznih generacija.

Još jedan književnik iz Banjaluke nastupiće ovih dana u Novom Sadu, a riječ je o Goranu Šauli, kojem je u izdanju "Brankovog kola" ovih dana iz štampe izašla nova knjiga pjesama "Grob novog doba". Promocija će biti održana u subotu uveče u prostorijama Gradske biblioteke, zajedno sa promocijom nove knjige Ivana Despotovića.

Antologija srpske izbjegličke poezije "Prognani Orfeji" Nenada Grujičića naredne sedmice imaće tri promocije, a pjesnici iz BiH nastupiće u utorak 8. septembra. O knjizi govoriće pjesnikinja iz Dervente Aleksandra Marilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije