Književnost

Isidora Bjelica u kolumni za 'Nezavisne': Evo rešenja za ono što vas muči

Isidora Bjelica u kolumni za 'Nezavisne': Evo rešenja za ono što vas muči
Foto: N.N. | Isidora Bjelica u kolumni za 'Nezavisne': Evo rešenja za ono što vas muči
N.N.

Da li ste primetili da, ma kako da su bogati, uspešni, slavni, skoro svi prolaze kroz slične muke i iskušenja. Stvar je prosta, nismo ovde da bismo bili srećni, već da proširimo svoju svest, a kada to uradimo, paradoksalno bićemo srećniji. U toj potrazi za srećom neki ljudi misle da mogu da preskoče faktor svesti i onda dolazi do kuršlusa svih vrsta, problema pa i nesreća.

 Ono što ne znamo, i što nam niko nije rekao, da je manifestacija tih problema, teških zapleta pa i bola upravo i rešenje za vraćanje sebi i podizanje nivoa svesti, koje će nam doneti i novi nivo i manifestacija, ali i ljubavi i radosti. Ekhart Tole briljantno o tome govori u svom veličanstvenom tekstu gde kaže - ono što nam stoji na putu je zapravo put! Ono što mislimo da je prepreka na našem putu do sreće je upravo rešenje.

To se krije i u onom misterijskom delu Oče naš - kad izgovaramo - neka bude volja tvoja. To je ono što savremeni terapeuti zovu otpuštanje, to je tren kad shvatimo da ne možemo svesno da kontrolišemo stvari, ali u dubokom poverenju mi ih otpuštamo bez grča i u ogromnom poverenju da se sve dešava za naše više dobro, to jest podizanje svesti čija će ekspanzija dovesti do toga da možemo da zaista iz poverenja u kosmos i Boga - "kontrolišemo" svoje misli, želje, ali i strahove.

To je onaj trenutak kad prestajemo da se osećamo kao žrtva spoljnih okolnosti i - verujući ili ne da smo kokreatori sopstvene sudbine - stvarno shvatimo da smo definitivni kreatori svoje sreće i nesreće, prosto odbijajući da vidimo loše i uvek tražeći dobro i lepo, pa čak i kad ga je nemoguće videti - izmaštajmo ga! Kao što brkamo sopstvene hormonalne procese, koji neretko vladaju našom psihom i donose nam tuge i strahove, tako često nismo u stanju da razlučimo kolektivno nesvesne programe koji su determinisali naša uverenja, pa tako i dramaturgije naših života, čija smo postali žrtva. Osvestiti negativna uverenja koja su nam, neretko iz najbolje namere, ubačena u podsvest je početak ostvarivanja sopstvene sreće. Možda je nekada uzgred baka, majka, učiteljica ili neko koga smo voleli, rekla - život je muka, muškarci uvek varaju, novac je zlo, patnja je nužnost, život je bol, svi će te izdati, sreća ne može da traje itd., i eto nam programa koji će kroz determinisanu podsvest dovoditi do potvrde istih.

Zato je potraga svakog od nas za kolektivno ubačenim negativnim uverenjima početak svakog buđenja svesnosti, a njihovo brisanje iz softvera našeg bića početak dolaska do izvornog - ja, koje poznaje samo ljubav, radost i sreću, baš kao dok smo bili deca - dok nam nisu ubacili sve te psihološke otrove, sve iz najbolje namere.

Predivna rečenica oca Tadeja "kakve su ti misli - takav ti je život" prvo znači otkriti u sebi sve te programe tuge, nesreće, neverice, straha, bola, tj. misli koje i nisu naše, oni su deo onog što Tole zove - pain body/ ili nasleđeno energetsko telo bola koje smo preuzeli od naših predaka i okoline - to znači osvestiti sva ta pogrešna mišljenja niskih vibracija koja su dovela do destruktivnih uverenja - a nema porodice koja to nema i odatle ono i bogati plaču - pa neretko vidimo ljude koji imaju sve, a ne znaju da budu u ljubavi i miru sami sa sobom.

Zato visoki adepti znaju da je početak svetosti kada suštinski možemo da prigrlimo i blagodarimo na svemu što nam se sada dešava, iako nam možda to izgleda kao katastrofa, nesreća pa i tragedija, jer, setite se - put je ono što nam prividno stoji na putu.

Za to možda treba hrabrosti, ali dovoljno je i odluka da u svemu vidimo dobro i lepotu, kao i sećanje da samo prihvatanje vodi razrešenju, dok god se suprotstavljamo onom što mislimo da ugrožava našu sreću - dajemo mu snagu, kao što ćeš umiriti neprijatelja kad do njega dođe glas kako lepo pričaš o njemu po Mendevily, strategija ultimativne odluke da vidimo dobro i lepo je nešto što će nam doneti konačan spas. Setite se monahinja koje su u lopovima videle svete ljude. Pa je to lopove toliko dirnulo da su se zaista preobrazili! Neka naša determinisanost da u svemu nađemo nešto lepo i dobro oblikuje naša osećanja, a ne recepcija tuga i bola stvarnosti koja je posledica destruktivnih ubeđenja za koje smo poverovali da su istina. Jer, kao i lepota, i dobrota je samo u našem oku.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije