Književnost

Kojić: Objavljena monografija "Naša ispovijest"

Kojić: Objavljena monografija "Naša ispovijest"
Kojić: Objavljena monografija "Naša ispovijest"

BANJALUKA - Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, u saradnji sa Udruženjem žena žrtava rata Republike Srpske i Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji, objavio je knjigu "Naša ispovijest - žene žrtve rata iz Republike Srpske 1992-1995.", prvu monografiju ovakve vrste.

"U knjizi su sadržana svjedočanstva 15 žena iz Republike Srpske koje su u proteklom ratu preživjele najteže oblike torture, a smogle su snage da o tome javno progovore", rekao je Srni direktor Republičkog centra Milorad Kojić.

Kojić je naveo da su svoje viđenje o stradanju srpskih žena, u predgovoru ove knjige iznijeli ugledni profesori Lorens Armand Frenč /SAD/, Smilja Avramov /Srbija/, Gideon Grajf /Izrael/ i  Beri Lituči /SAD/.

"Tu su i druge ličnosti među kojima su glumica i bivši ambasador pri UNICEF-u Ana Sofrenović, major Norveške armije Knut Fluvik Toresen i prva žena ministar na Haitiju i aktivista za unapređenje položaja žena Danijela Sent-Lo", naglasio je Kojić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica rekao je da je knjiga nastala uz svesrdnu podršku kabineta predsjednika Republike Srpske, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i  Javnog preduzeća "Službeni glasnik" Republike Srbije.

Podrška knjizi pružena je i iz Andrićevog instituta Andrićgrad, Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ministrastva pravde Republike Srbije - Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama i Eparhije austrijsko-švajcarske Srpske pravoslavne crkve, kaže Kojić.

On je rekao da je knjiga objavljena na srpskom i engleskom jeziku, a u planu je prevod na još neke svjetske jezike.

Prema njegovim riječima, o stradanju Srba u proteklom ratu, nažalost, malo se zna, pogotovo o torturama kojima su bile izložene žene iz Republike Srpske tokom rata u BiH, zbog čega će ova knjiga biti promovisana u SAD.

Kojić je rekao da će  knjiga "Naša ispovijest" biti  promovisana u okviru naučne konferencije koja će biti održana 8. maja u organizaciji Instituta za istraživanje zločina u Jasenovcu iz NJujorka  i na okruglom stolu 11. maja u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu.

On je naveo da će, osim njega, na promociji knjige govoriti i predsjednik  Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić i    priređivač knjige Aleksandar Vranješ.

Kojić je rekao da je predviđeno i učešće profesora istorije, sociologije i psihologije sa univerziteta iz SAD, Izraela i Srbije, predstavnika nevladinog sektora iz SAD i Kongresa SAD.

"Tokom boravka u SAD  biće organizovana i konferencija za novinare, a predviđeni su i sastanci delegacije iz Republike Srpske sa predstavnicima UN  i vladinih i nevladinih organizacija iz SAD  koje se bave ljudskim pravima", zaključio je Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije