Književnost

"Kolo, kolo, naokolo" kaleidoskop živih svjedočanstava sa "Brankovog kola"

"Kolo, kolo, naokolo" kaleidoskop živih svjedočanstava sa "Brankovog kola"
Foto: Ustupljena fotografija | "Kolo, kolo, naokolo" kaleidoskop živih svjedočanstava sa "Brankovog kola"

SREMSKI KARLOVCI - Na "Prolećnim Brankovim danima 2024", u okviru obilježavanja dva vijeka od rođenja Branka Radičevića, sutra u 11 časova, u Spomen-biblioteci Karlovačke gimnazije bića promovisana nova knjiga Nenada Grujičića "Kolo, kolo, naokolo" (prvi tom) u izdanju "Brankovog kola" .

O knjizi će govoriti Anđelko Anušić, Rastko Lončar i autor.

"Obimom od 568 strana, sa retkim fotografijama iz arhiva 'Brankovog kola', knjiga se pojavila neki dan u susret obeležavanju 200. godišnjice rođenja Branka Radičevića. Tekstovi u ovoj knjizi objavljivani su u beogradskom 'Blicu nedelje' u periodu 2021 - 2023. godine", saopšteno je iz "Brankovog kola".

U okviru proslave 200. godišnjice rođenja Branka Radičevića, kako su dodali, "Brankovo kolo" pripremilo je dvije obimne knjige Nenada Grujičića pod naslovom "Kolo, kolo, naokolo". 

"Drugi tom sa podnaslovom: 'Stražilovski vremepolov: zapisi i sećanja, crtice i komentari pojaviće se do 53. Brankovog kola (6. do 16. septembra) kada će takođe biti promovisan u znaku 200. godišnjice rođenja Branka Radičevića", najavljuju iz "Brankovog kola".

O prvom tomu ovog naslova pisala je Ana Gojković.

"Prvi tom 'Pojave i portreti' sadrži tekstove o Branku Radičeviću, njegovoj legendarnoj poemi 'Đački rastanak' i antologijskom 'Kolu' u njemu, slavnom književnom listu 'Brankovo kolo' (1895), njegovom osnivaču i uredniku Pavlu Markoviću Adamovu, o prvom direktoru Brankovog kola Mihailu Mići Vasiljeviću, o Sremskim Karlovcima i Karlovačkoj gimnaziji, o Stražilovu i Brankovim spomenicima, o Brankovom rodnom Slavonskom Brodu, te o minulim iz zemnog života uglednim pesnicima, piscima, dramskim i muzičkim umetnicima, slikarima, kantautorima i operskim pevačima, filozofima i duhovnicima (kojima je Grujičić decenijama bio domaćin) što su u slavu Branka Radičevića radosno pohodili 'Brankovo kolo' u Sremskim Karlovcima i na Stražilovu, ali i u Novom Sadu", zapisala je Gojkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije