Književnost

Na Sajmu u Beogradu promovisana knjiga o stradanju djece u NDH

Na Sajmu u Beogradu promovisana knjiga o stradanju djece u NDH
Na Sajmu u Beogradu promovisana knjiga o stradanju djece u NDH

BEOGRAD - Na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu danas je promovisana knjiga "Svjedočim zločin nad zločinima" novinarke Mire Lolić Močević, u kojoj je objavljeno 12 potresnih svjedočanstava o stradanju djece u logorima Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

Knjiga je predstavljena na štandu Predstavništva Republike Srpske, gdje je istoričar Jovo Mirković prisutne podsjetio da je u logorima zloglasne NDH u kojim je bilo zatvoreno više od 74.000 srpske djece, od kojih je 60.234 ubijeno.

Močevićeva je rekla da je jedini grijeh te djece bio taj što su bila srpske nacionalnosti.

Prema njenim riječima, sva djeca koja su doživjela strahote NDH tri puta su ubijena - kada su odvedena od roditelja u logore, kada su pokatoličena i kada su ubijena.

Ona je istakla da se ne smiju zaboraviti strahote koje je srpski narod pretrpio u NDH, kao i devedesetih godina prošlog vijeka.

"Te strahote se, u skladu sa pravoslavljem, moraju oprostiti, ali se ne smiju zaboraviti. Svako zaboravljeno zlo je izvorište novog zla", rekla je Močevićeva.

Uz knjigu je izašao i film na di-vi-diju o stradanju djece u logorima u Donjoj Gradini, Sisku, Mlaki i Jastrebarskom, kao i drugim mjestima širom NDH.

Močevićeva kaže da je film, koji je snimljen povodom 75 godina od stradanja srpskog življa na tim prostorima, preveden i na njemački jezik, jer joj je sugerisano da Nijemci ne znaju o tome da su u NDH postojali logori za djecu.

"Naša je obaveza da u udžbenike uđe informacija o tim stradanjima i da se zna da je riječ o djeci od sedam do 11 godina, da je u jednom danu u okolini Banjaluke stradalo 2.800 djece", rekla je Močevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije