Književnost

Nova knjiga Miloša Milinčića: "Raspeće" o vremenu nekada i sada

Nova knjiga Miloša Milinčića: "Raspeće" o vremenu nekada i sada
Foto: Ustupljena fotografija | Nova knjiga Miloša Milinčića: "Raspeće" o vremenu nekada i sada

GRADIŠKA – Knjiga "Raspeće" Miloša Milinčića, profesora književnosti iz Srpca, predstavljena je u Zavičajnom muzeju u Gradišci. Ljubitelji književnosti masovno su došli da od autora saznaju motive koji su ga podstakli da napiše ovu knjigu.

"Roman "Raspeće" se žanrovski  može definisati i kao istorijska faktografija i fikcija.

Može se čitati kao vijenac priča sa puno citata, digresija i satiričnih žaoka, asocijativno i slojevito postavljenih. Roman je veliko platno projektovanih društvenih odnosa i sukoba", objasnio je Milinčić suštinu poruke zapretene na stranicama, među redovima ovog obimnog književnog djela.

"Koliko ima čitalaca, toliko ima i kritičara. Želio sam da “Raspeće” izazove polemiku. Izvjesno je da je ovo trag o vremenu u kojem živimo", rekao je Milinčić. "Raspeće" govori o nekad i sad, o svojevrsnim pobunama, vrijednostima i posrnućima ljudi u vremenu zla, dopunjava Miloš Milinčić tumačenja svoga štiva, kako bi njegovi čitaoci, lakše razumjeli šta je pisac kazao.

"Djelo je vijugava granica proze i poezije, razdjeljak razuma i srca. Književnost između ostalog žigoše bijedu duha i afirmiše dobrotu. I u "Raspeću" neskriveno defiluju primjeri moralnih nakaza, ali i čestitosti. Knjiga na 420 stranica odiše antiratnim  duhom i porukom",  naglašava Milinčić, uvjerljivo razabirajući likove, vremena i ratove, objašnjavajući prvim i najbližim kritičarima da sve što je napisao, ovdje i drugdje, oni mogu prepoznati.

"Moja inspiracija je ovdje, u mom okruženju, u kafani, u selu, u prirodi, ali uvijek među ljudima. Oni su nepresušno vrelo koje se nikada ne može pregrabiti, presušiti. Što se više vode zahvata, ona je sve bolja, zdravija i svježija. Tako je i sa ljudima, ovdje i svuda, samo je potrebno smjestiti ih na pravi način u knjigu, roman, pripovijetku ili pjesničku zbirku", kazao je Milinčić za "Nezavisne novine", objašnjavajući suštinu svojih književnih opsesija. On je prethodno objavio knjige pripovjedaka "Dužnik svog vremena" i "Bajinci u sjećanju i priči".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije