Književnost

"Od žena se traži isključivo seksepil"

"Od žena se traži isključivo seksepil"
Foto: Ilustracija | "Od žena se traži isključivo seksepil"

BANJALUKA - Da žene ni izbliza nisu iskoristile svoj potencijal u umjetnosti, te da su u ovoj oblasti daleko ugroženije od muškaraca utisak je sa okruglog stola "Žene u umjetnosti", koji je održan u četvrtak u poslijepodnevnim časovima u Velikoj sali Kulturnog centra Banski dvor. Okrugli sto je dio pratećeg programa desetog "Demofesta", a na istom su više o opštoj ugroženosti žena, a manje o umjetnosti pričali: Vedrana Rudan, Ida Prester, Staša Koprivica, Mladen Miljanović i Sandra Silađev Dinja.

Džentlmenski, ako nije tako pregrubo reći, dame su prvom riječ dale akademskom slikaru Mladenu Miljanoviću. On je iz polja vizuelne umjetnosti, gdje je i te kako stručan, navodio primjere uspješnih žena, zaključivši da one u srednjem životnom dobu, kada postaju stub porodice, gube interesovanje za umjetnost. Takav slučaj, kazao je Miljanović, nije i sa Marinom Abramović, koja je isključivo svojim trudom i zalaganjem dotakla svjetski vrh u nečem što se zove performans. Nakon Miljanovića riječ je preuzela glumica i konceptualna umjetnica Sandra Silađev Dinja, koja je kazala da žene na filmu danas, što je porazna činjenica, mogu da uspiju isključivo zahvaljujući seksepilu i atraktivnosti.

"Jedna novinarka me je nedavno pitala zašto se nisam doterala za stend-ap", rekla je Dinja, smatrajući ovo pitanje skandaloznim. Tako nešto vjerujem, nastavila je ona, novinari velikim glumicama u bivšoj Jugoslaviji nisu ni smjeli da postave. Samim tim su, smatra ova umjetnica, žene na filmu u prošlosti bile dosta uspješnije nego danas, kada u sedmoj umjetnosti "mogu da uspiju samo ako su seksualno roblje". Nažalost, sva priča o umjetnosti ovdje gotovo da je prestala, jer je "vodu na svoj mlin" navela spisateljica Vedrana Rudan. Ogradivši se od glavne teme nazvavši je i trivijalnom i glupom "jer nije u stanju ništa da promijeni", Rudanova je u svom stilu negirala sagovornike. Ona je rekla da je i Marina Abramović uspjela zahvaljujući atraktivnosti, jer je "1971. godine imala grudi jedinice, dok danas ima petice". Dalja diskusija vođena je o tome da li je predsjednica Hrvatske muško ili žensko, te da li zajedno s predsjednikom Srbije radi za Sjedinjene Američke Države. Sagovornici su se dotakli i slučaja "Tramp", rialitija, prednosti i mana interneta, a kao problem za žene navedeno je i to što ih još odmalena roditelji uče da se igraju barbikama.

"Barbike nisu problem, ako djecu učimo da mogu pobijediti robokapa", kazala je Stanislava - Staša Koprivica, pozorišna rediteljka i scenariskinja, koja je izvukla zaključak okruglog stola nakon što je rekla da žene od ranog djetinjstva treba učiti da budu samoodržive. S ovom konstatacijom su se složili svi sagovornici, dok je Vedrana Rudan uprostila stvari kazavši da njoj niko od dvanaeste godine osim nje same nije kupio par cipela, da se rano počela starati o sebi te je stoga i sopstvenu djecu učila da je u životu najvažniji novac, jer bez novca nema slobode. Sloboda je svakako bila vodeća tema razgovora, te je u tom kontekstu pomenut i posljednji slučaj ubistva žene i djeteta u Srbiji od strane razjarenog muža i to ispred Centra za socijalni rad. Žene su poslije ovog slučaja, kazala je Vedrana Rudan, trebalo da budu slobodne, "da izađu na ulicu i srpskoj vlasti j*** majku". S ovim se nije složila Staša Koprivica, smatrajući da anarhija nikada ništa nije dobro donijela i da se stvari poslije ne mogu riješiti iz zatvora.

"Priča je bila inteligentna, ali ne i publika koja je pljeskala nakon svake psovke Vedrane Rudan. Iskreno, očekivao sam da se govornici bar djelimično dotaknu Isidore Sekulić, Nadežde Petrović i ostalih žena koje su mijenjale istoriju umjetnosti. Umjesto toga dobio sam razgovor o ženskim pravima, što je svakako velika, ali ovaj put promašena tema", kazao je jedan anonimni muškarac iz publike koji nije želio da se predstavi smatrajući da bi ga mogli proglasiti za šovinistu, a da ulazi u polemiku sa ženama kakve su učestvovale u ovom okruglom stolu, po sopstvenom prizanju, "nema m**a".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije