Književnost

Održan Okrugli sto "Život pesničkog dela Banka Radičevića"

Održan Okrugli sto "Život pesničkog dela Banka Radičevića"
Foto: Ustupljena fotografija | Održan Okrugli sto "Život pesničkog dela Banka Radičevića"

SREMSKI KARLOVCI - U samoj završnici "Prolećnih Brankovih dana 2024", u znaku 200. godišnjice Brankovog rođenja, održan je Okrugli sto "Život pesničkog dela Branka Radičevića".

U Spomen-biblioteci Karlovačke gimnazije, koju je vaspostavio profesor Pavle Marković Adamov (vlasnik i urednik čuvenog karlovačkog lista za književnost "Brankovo kolo"), učesnike je pozdravio Nenad Grujičić, predsjednik "Brankovog kola" i član Organizacionog odbora za proslavu velikog jubileja: dva vijeka od rođenja Branka Radičevića.

Poručio je da će prisutni naučnici, profesori i pjesnici imati izvanrednu priliku da o proslavi dva vijeka od rođenja Branka Radičevića iskažu svoje stvaralačke uvide i daju konkretan doprinos izučavanju pjesnikovog djela u vremenu. 

Grujičić je  istakao da poseban kuriozitet i motivaciju za organizatora, ali i učesnike,  predstavlja to što se Okrugli sto održava na sam dan dolaska Branka Radičevića na svijet - 28. marta, a u znaku 200. godišnjice rođenja u Slavonskom Brodu, te u podatku da se u slavnoj Karlovačkoj gimnaziji, sa svojim godinu dana mlađim bratom Stevanom, Aleksije Radičević školovao od 1835. do 1841. godine.

U radu Okruglog stola sa raznovrsnim i bogatim temama učestvovali su - Nenad Nikolić: "Grad u Bezimenoj Branka Radičevića", Budimir Dubak: "Branko Radičević, Crna Gora i Njegoš", Nenad Kebara: "Kosenzacija u sistemu pesničkog teksta Branka Radičevića", Ana M. Zečević: "Branko Radičević u amalgamu poezije i muzike", Milan Gromović i Bojana Kulidžan Gromović: "Locus amoneus Branka  Radičevića i Branka V. Radičevića", Ljiljana Pavlović Ćirić: "Tama i svetlost u poeziji Branka Radičevića", Maja Belegišanin: "Sonet i drugi oblici u opusu Branka Radičevića", Danica V. Stolić i Milutin Đuričković: "Figurativnost u lirici Branka Radičevića", Valentina Zlatanović Marković: "Božja reč u poeziji Branka Radičevića", Rastko Lončar: "Branko Radičević u pesničkom delu liričara međuratne srpske književnosti", Aleksandra Marilović: "Lik Branka Radičevića u drami Maska Miloša Crnjanskog", Antonije Simić: "Gušenje erosa: priređivačka cenzura i izmene u delu Branka Radičevića", Uroš Ristanović: "Kosmičke vizije Branka Radičevića" i Lazar Bukva: "Ideje-putokazi u poeziji Branka Radičevića (Šta znači orijentisati se u pevanju)".

Dvijema sesijama Okruglog stola predjsedavali su Rastko Lončar i Milan Gromović.

Izloženi radovi donijeli su svježe poglede koji će biti dragocijen prilog dosadašnjim uvidima u pjesničko djelo Branka Radičevića.

Nekoliko učesnika spriječenih zbog zdravstvenog stanja i iznenadnih porodičnih obaveza da učestvuju u radu Okruglog stola Brankovog kola priložiće svoje radove na takođe raznovrsne i nove teme.

Povodom 200. godišnjice rođenja Branka Radičevića, Brankovo kolo će štampati Zbornik radova "Život pesničkog dela Branka Radičevića" koji će biti promovisan na 53. "Brankovom kolu" (od 6. do 16. septembra) koje će, kao i cijela ova godina, takođe proticati u znaku velikog jubileja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije