Književnost

"Olimpijski san" na putu da osvoji srca tinejdžera

"Olimpijski san" na putu da osvoji srca tinejdžera
"Olimpijski san" na putu da osvoji srca tinejdžera

Roman "Olimpijski san" Silvije Otašević, objavljen uz podršku Olimpijskog komiteta Srbije, namijenjen je svim tinejdžerima koji imaju cilj i sanjaju velike snove ne samo u sportu već i na svim ostalim blistavim poljima - u nauci, umjetnosti, drugarstvu, ljubavi ...

Među korice knjige za koju izdavač  kaže da će svakome ko je pročita biti podstrek da ne odustaje od svojih želja, ambicija i snova, stalo je petnaest dana u životu jedne djevojčice koja sanja o učešću na Olimpijskim igrama 2020. godine.

Svakodnevica junakinje sa kojom se može poistovetiti svaki tinejdžer, sve vrijeme je usmjerena samo ka jednoj stvari - poslednjem plivačkom takmičenju u sezoni.

Svi problemi sa kojima se junakinja susreće - od adolescentskog neslaganja sa roditeljima, odnosa sa drugarima, sestrom, zaljubljivanjem, bakom, gubljenja torbe sa opremom za plivanje, pa do zatvaranja bazena na kome trenira 11 dana prije posljednjeg takmičenja u sezoni, povezani su i isprepletani sa njenim jedinim ciljem, učešćem na Olimpijskim igrama.

Završno takmičenje u sezoni, do koga junakinja odbrojava dane, samo je prva stepenica na putu ka Japanu i Olimpijskim igrama 2020.

Zahvaljujuci pravim sportistima, roman je upotpunjen, U namjeri da ohrabre djecu da ne odustaju od sporta, da im pokažu da odricanja vrijede svoj doprinos su dali i pravi sportisti -  bivši vaterpolista Aleksandar Šapić predgovorom knjizi, kao i plivačica Nađa Higl, čiji je ostvareni san sumiran umjesto pogovora.

Kako bi motivisali neke nove pobjednike, preporuku za knjigu čija glavna junakinja živi za plivanje i sanja o učešću na Olimpijskim igrama u Tokiju dali su i osvajač svjetskih i brojnih evropskih prvenstava i olimpijski vicešampion u plivanju Milorad Čavić, kao i Uroš Tripković - bivši košarkaški reprezentativac i igrač Borca, Partizana, Huventuda, Unikahe, Valjadolida i Fenerbahčea. Njima su se pridružili i osvajači najsjajnijih odličja u Riju Davor Stefanek, Nikola Jakšić i Tijana Bogdanović.

Doprinos knjizi dao je i Milan Glamočić najbolji plivač i jedan od najboljih sportista Republike Srpske.

"Olimpijski san" biće predstavljen na predstojećem 61. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu na standu izdvača Pčelice kao i Ambasade Japana.

Silvijinu prvu knjigu "Plurkini musketari", najveći žiri, a riječ je đacima iz tridesetak beogradskih osnovnih škola, proglasio je za najbolju te godine i dodijelio joj "Dositejevo pero”. Drugu knjigu, modernu bajku “Gradić pufnastog sunca”, napisala je u želji da pomogne najmlađima da pobijede strah od mraka.

Dobitnik je Zlatne značke Kulturno-prosvjetne zajednice za nesebičan, predan i dugotrajan i stvaralački doprinos u širenju kulture. Od 1999. godine živi u SAD. Prije dolaska u SAD radila je kao novinar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije