Književnost

Omaž književnom djelu Zilhada Ključanina

Omaž književnom djelu Zilhada Ključanina
Foto: Zlatan Čekić | Omaž književnom djelu Zilhada Ključanina

SANSKI MOST – "Veče sa Zilhadom", naziv je kulturne manifestacije posvećene preminulom književniku Zilhadu Ključaninu, koja je održana proteklog utorka u večernjim satima u Sanskom Mostu, u prostoru gradskog kina.

"Ova manifestacija, koja se održava već treću godinu zaredom, posveta je ukupnom stvaralaštvu jednog od najznačajnijih umjetnika pisane riječi u BiH i rođenom Sanjaninu", istakao je Midhat Dedić, organizator ovoga događaja.

Prema njegovim riječima, datum održavanja povezan je sa 5. martom, kao danom književnikovog rođenja.

O Ključaninovom životnom putu, književnom stvaralaštvu, te univerzitetskoj karijeri u Bihaću i Sarajevu, govorili su njegovi prijatelji, najbliži saradnici kao i članovi porodice.

Između ostalih, u programu su sudjelovali književnici Muhamed Đedović, Vahid Klopić i Rezak Hukanović.

Bila je ovo prilika da se osvjetli književni opus jednog od najznačajnijih domaćih književnika u okviru kojeg se nalazi preko 40 knjiga proze i poezije, drama, eseja i naučnih djela.

Također, promotori su se osvrnuli i na brojne detalje iz biografije Zilhada Ključanina, te podsjetili na to kakva je usitinu osoba bio.

Na kraju prikazan je igrani film "Švedsko srce moje majke" koji je snimljen po scenariju čiji je autor Zilhad Ključanin u režiji Adisa Bakrača.

Ključanin  rođen je u  Trnovi kod Sanskog Mosta, 5. marta 1960, a preminuo je 6. juna 2016. u Sarajevu. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Sanskom Mostu, a studije filozofije i sociologije završio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirao je iz književno-teorijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a potom doktorirao u Sarajevu.

Djela su mu prevođena na turski, francuski, engleski, španski, njemački, slovenski, makedonski i bugarski jezik. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a njegova djela su uvrštena u sve novije antologije i preglede bosanskohercegovačke književnosti.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije