Književnost

"Pečat varoši sremskokarlovačke" u rukama eminentnih pjesnika

"Pečat varoši sremskokarlovačke" u rukama eminentnih pjesnika
"Pečat varoši sremskokarlovačke" u rukama eminentnih pjesnika

SREMSKI KARLOVCI - Nagrada "Pečat varoši sremskokarlovačke", koju "Brankovo kolo" od 1967. dodjeljuje isključivo za pjesništvo za 2015. godinu, ravnopravno je pripala Miljurku Vukadinoviću za "Izabrane pesme 1-2" ("Dimeks" Beograd i Narodna biblioteka "Rade Drainac" - Prokuplje, 2015) i Dragici Stojanović za zbirku pjesama "Literarni sneg" (Književna opština Vršac, 2015).

Na završnoj sjednici ovu odluku juče je jednoglasno donio žiri "Brankovog kola" u sastavu: Krstivoje Ilić, Jelena Aleksić i Nenad Grujičić. U najužem izboru bile su i knjige Miće Cvijetića, Petra Cvetkovića, Dušana Đakovića, Slobodana Zubanovića i  Ane Ristović.

"Nedavno objavljene izabrane pesme Miljurka Vukadinovića predstavljaju raskošnu lepezu moći pesničkog jezika. Već naslovi ove 'dotomke' govore o sveprisutnoj ludističkoj igri i slobodi: 'Magazin za narodni život i komentari' i 'Šljivameš i druge poetodiverzije'", piše u obrazloženju žirija za nagradu Vukadinoviću, dok je za pjesme Dragice Stojanović žiri rekao da su one i urbane i ruralne provenijencije, te da pokazuju staru pjesničku istinu da je poezija veća što su slike i prizori sićušniji. Laureatima će nagrada biti uručena 15. marta u Sremskim Karlovcima.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije