Književnost

Pištolj kojim je pucano na Remboa prodat za 400.000 evra

Pištolj kojim je pucano na Remboa prodat za 400.000 evra
Pištolj kojim je pucano na Remboa prodat za 400.000 evra

Za 434.500 evra je na aukciji u Parizu prodat pištolj iz kojeg je francuski pjesnik Pol Verlen ranio svog ljubavnika, pjesnika Artura Remboa u julu 1873. godine u Briselu.

"Pištolj je prodat za 434.500 evra, uključujući troškove", izjavio je u srijedu uveče neimenovani portparol aukcijske kuće "Kristi".

Oružje marke Lefošo, koje je bilo tada popularno, ima drvenu dršku i šaržer od šest metaka kalibra od sedam milimetra.

Kristi je vjerovao da će pištolj biti prodat za 50.000 do 60.000 evra.

Kupac, čiji identitet nije saopšten, licitirao je putem telefona. Remboov rodni grad Šarlvil-Mezijer odustao je od kupovine poslije dizanja cijena tokom aukcije.

Verlen je pucao u Remboa u julu 1973. godine poslije višemesečnih svađa između ljubavnika i Verlenove želje da se vrati supruzi Matildi. Francuski pjesnik je poslije toga osuđen na dvije godine zatvora tokom koje je napisao 32 pjesme.

Verlen (1844-1896) je čuveni francuski pisac i pjesnik simbolizma, koji se u književnost pojavio zbirkom pjesama "Saturnijske pjesme".

Rembo (1954-1891) je bio predstavnik pokreta dekadencije i imao je jak uticaj na savremenu književnost, muziku i umjetnost. Autor je pjesme "Pijani brod" i sve pjesme koje su ušle u antologiju francuske književnosti napisane za vrijeme tinejdžerskog doba pjesnika.

Poznata drama između Verlena i Remboa bila je inspiracija za film "Totalno pomračenje" iz 1995. godine u kojem Remboa igra Leonardo DiKaprio a Verlena Dejvid Tjulis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije