Književnost

Pjesnička eksplozija Miće Savanovića

Pjesnička eksplozija Miće Savanovića
Foto: N.N. | Pjesnička eksplozija Miće Savanovića
Milan Rakulj

BANJALUKA - Da bi mogao osjećati puls poezije maternjeg jezika na pjesniku je da osjeća vibracije bića naroda iz koga je nikao, čime je i građanin svih svjetova i svih kultura ovoga svijeta: kroz jezik svoj i duh svoj pjesnik mora da pulsira vibracije duha naroda svog.

Ovo je za "Nezavisne" kazao književnik Mićo Savanović, koji je u vikendu iza nas u Narodnom pozorištu Republike Srpske (NP RS) promovisao svježe objavljeno "Zmijanjsko troknjižje".

Naime, u izdanju "Prometeja" iz Novog Sada u povodu 140. godišnjice rođenja Petra Kočića, Mićo Savanović, pjesnik i prozni pisac porijeklom sa Zmijanja i nastanjen u Sankt Galenu, objavio je knjige "Kamen", "Plamen", "Pramen". Posljednje dvije su knjige poezije o rodnoj grudi, a prva knjiga priča, zapisa i crtica iz rane mladosti. Opisuju zmijanjski ambijent i bogomdani predio autorovog djetinjstva, kako zapisa jedan od recenzenata.

Iako je organizovana u neobično vrijeme - u 11 časova ujutru u subotu, Savanovićeva promocija troknjižja na sceni "Petar Kočić", koja se simbolično zove po piscu kojem su i posvećene ove knjige, popunila je salu skoro do posljednjeg mjesta. Njegovu poeziju čitali su glumci Ljubiša Savanović i Dragana Marić, program je vodio Nenad Novaković, direktor NP RS i dugogodišnji novinar, dok su o knjigama pričali književnici Boro Kapetanović i Mirko Vuković. Da atmosfera bude do kraja zmijanjska sa dvije pjesme postarala se i etno-grupa "Trag".

Kapetanović je "Zmijanjsko troknjižje" Miće Savanovića nazvao lavom koja je ključala u svim njegovim prethodnim knjigama, te razvojni put ovog književnika uporedio sa razvojnim putem Meše Selimovića.

"I kod Meše prije 'Derviša' u prethodnim knjigama osjećala se lava koja je ključala, ali nikako da provali, a kada je provalila rodio se 'Derviš'. Poslije te knjige uslijedila je 'Tvrđava', a onda smirenje. Vulkan se lagano gasio. Slično tome doživio sam i Savanovićev put do ovog troknjižja. Prije njega on je objavio petnaestak knjiga. Najbliža ovoj pjesničkoj eksploziji koja se dogodila u knjizi 'Pramen' bila je prethodna Mićina knjiga 'Svilen konac'", kazao je Kapetanović, istakavši da je knjiga "Pramen" iz Savanovićevog troknjižja ona zbog koje se "imalo rašta i roditi".

Sam autor svoju književnu eksploziju obrazložio je disciplinom koja ga tjera da se poput velikana književnosti iz prošlosti svaki dan susreće sa duhovnim i svjetovnim. Kako priznaje, svaku noć ustaje u tri časa da bi pisao, a već od pet časova spreman je da putuje na posao. Inače, Savanović je po struci mašinski inženjer, a pored pisanja na srpskom i njemačkom jeziku uspješno se okušao i u slikarstvu, priredivši dvije samostalne izložbe u Švajcarskoj.

"Kultura uopšte je proizvod duha jednog naroda, a u isti čas, kroz isti taj duh, putokazna svjetlost njegovog stvaranja i postojanja. Poezija je vječna energija sjećanja - i u pravcu prošlosti i u pravcu budućnosti - ona je vaseljenski san duha o živome životu, odjek prve istine o obistinjenju života", istakao je Mićo Savanović, zaključivši da je negiranje poezije i kulture, kojeg smo svjedoci posljednjih godina, isto što i amputacija ruke kojom skidamo paučinu s očiju.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

zivko47

Мићо Савановић је ронилац који се сваку ноћ буди у три сата, одморан, чио да истог часа зарони у никад неизмерену дубину српског језичког бића у којој проналази покидане нити речи, које – потом – спаја у нова значења. Она, значења, опет нуде нову неизмерену дубину, па наш ронилац, стално изнова, бори се са дубинама и дубинама. У томе је и чар читања Мићиних књига што његове смешане синтагме речи нуде неслућено много значења, а ова, опет, нова и нова – и тако никад нисте сигурни у то да ли сте прочитали песму, загонетку, афоризам или, једноставно – мисао која вас једноставно опхрва сладошћу свога смисла, те без отпора падате у Мићину разапету духовну мрежу у коју може стати цео српски род. Паде ми на ум, у овом мом “мудровању” са мрежом, једна мисао о Србима познатог француског генерала Анрија Тернијеа, команданта на Солунском фронту: “Српска душа је тако велика да у њу може да стане цео свет”. Мићина духовна мрежа је исто што и српска душа.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije