Književnost

Povodom 50 godina rada: Književno veče Predraga Bjeloševića u Banskom dvoru

Povodom 50 godina rada: Književno veče Predraga Bjeloševića u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija | Povodom 50 godina rada: Književno veče Predraga Bjeloševića u Banskom dvoru

BANJALUKA - Svečano književno veče povodom 50 godina književnog rada Predraga Bjeloševića biće održano 14. marta u 19 časova u Vijećnici Banskog dvora.

Kako saopštavaju iz Banskog dvora, u okviru ove večeri će biti promovisana djela ovog književnika  "Nada, putokaz", izabrane pjesme  iz knjiga 20. vijeka (2023), "Insieme con i muri" izabrane pjesme na italijanskom (2021) i "Blossom, within you" izabrane pjesme na engleskom jeziku (2024).

"O pjesničkom opusu Predraga Bjeloševića, sa naglaskom na pjesme iz prošlog vijeka, će govoriti pisci i književni kritičari Ranko Risojević i Željka Avrić. Stihove će, pored pjesnika, čitati akademska glumica Jelena Jandrić. Moderator će biti novinar Milan Rakulj, a za muzičku pratnju su zaduženi Natalija Todorović - violina i Vlado Danić - klavir", navode iz Banskog dvora.

Predrag Bjelošević je pjesnik, pripovjedač, prevodilac, dramski pisac, profesor režije i ekonomista.

Objavio deset knjiga poezije, dvije knjige priča, četiri knjige pjesama za djecu, jednu knjigu prevoda sa ruskog jezika i tri knjige iz pozorišne umjetnosti.

"Objavljene su mu knjige izabranih pjesama na italijanskom jeziku u Napulju 1983. i Rimu 2021. godine, u Skoplju, na makedonskom 2011, u Parizu 2002. na francuskom, a 2024. kod uglednog izdavača 'European University OmniScriptum S.R.L.' na engleskom jeziku", saopštavaju organizatori.

Dodaju da je Bjelošević dobitnik brojnih književnih nagrada za poeziju, prozu i književnost za djecu u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji, BiH i Republici Srpskoj.

"Dobitnik je prestižne međunarodne sveslovenske književne nagrade za cjelokupno književno djelo 'Leteće pero' Akademije slovenske umjetnosti i književnosti iz Varne, čiji je redovni član od 2014. godine. Za doprinos razvoju lutkarske umjetnosti dobitnik je prestižne međunarodne nagrade za životno djelo 'Mali princ' Internacionalnog festivala pozorišta za djecu u Subotici", saopšili su iz Banskog dvora.

Navode da je Bjelošević predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske od 2016. godine, redovni član internacionalnih akademija "Leopold Sedar Sengor" u Milanu i rumunske međunarodne pjesničke akademije "Mihaj Eminesku" u Кrajovi.

"Za međunarodnu promociju srpske kulture u svijetu dobitnik je Ordena Njagoša drugog reda u Republici Srpskoj (2010), a u Republici Srbiji Zlatne značke Кulturno prosvjetne zajednice Srbije (2020). Poezija Predraga Bjeloševića uvrštena je u više Antologija savremene jugoslovenske, srpske, bosansko-hercegovačke i balkanske poezije", zaključuju organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije