Književnost

Predrag Bjelošević obilježio pola vijeka u književnosti

Predrag Bjelošević obilježio pola vijeka u književnosti
Foto: Borislav brezo/Banski dvor - Kulturni centar | Predrag Bjelošević obilježio pola vijeka u književnosti

BANJALUKA - Svečano književno veče Predraga Bjeloševića, povodom 50 godina književnog rada, održano je u punoj Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u četvrtak uveče.

 Ovom prilikom predsavljena su djela "Nada, putokaz", izabrane pjesme Bjeloševićevih knjiga iz 20. vijeka (2023) - "Insieme con i muri" izabrane pjesme na italijanskom (2021) i "Blossom, within you" izabrane pjesme na engleskom jeziku (2024).

"Od trenutka otkrića pjesničkog uzbuđenja u meni koje se javilo u Sarajevu 1970. godine, kada sam napisao svoju prvu pjesmu pod naslovom "Banja Luka", pa sve do danas, na sreću, nisam iznevjerio potrebu svog unutrašnjeg bića da svijet oko sebe doživljavam na poetski način i u stalnoj težnji za otkrivanjem novih estetskih vrijednosti i domašaja pjesme. Danas mi je posve jasno da je za moje otkriće poezije bio neophodan tektonski poremećaj, katastrofalni zemljotres koji je zadesio Banjaluku 1969. godine i mene dislocirao iz voljenog grada u Sarajevo da me pritisne brdima i zaguši smogom, ali i da mi, sticajem lijepih okolnosti, samo nakon nekoliko mjeseci pisanja, ukaže čast da svoje pjesme govorim u okviru 'Sarajevskih dana poezije'", kazao je Bjelošević povodom jubileja.

On je dodao da književni početak nije odredio ni tim vremenom, a ni objavom prve knjige pjesama "Gorka slad" 1977. godine, za koju mu je dodijeljena književna nagrada "Trebinjske večeri poezije".

"S obzirom na to da sam do tada imao veliki broj nastupa na pjesničkim susretima širom Jugoslavije kao i nekih književnih nagrada, pa mi se za jubilej učinio određujućim i presudnim datum objavljivanja ciklusa pjesama u renomiranom banjalučkom književnom časopisu 'Putevi', 1974. godine", kazao je Bjelošević.

Pored samog autora, o pjesničkom opusu Predraga Bjeloševića, sa naglaskom na pjesme iz prošlog vijeka,  govorili su pisci i književni kritičari Ranko Risojević i Željka Avrić.  Stihove je, pored pjesnika, čitala akademska glumica Jelena Jandrić.

Muzička pratnja bili su Natalija Todorović, violina i Vlado Danić, klavir. Moderator ove književne večeri bio je Milan Rakulj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije