Književnost

Promocija "Zmijanjskog Troknjižja" u Matici srpskoj

Promocija "Zmijanjskog Troknjižja" u Matici srpskoj
Foto: N.N. | Promocija "Zmijanjskog Troknjižja" u Matici srpskoj

NOVI SAD - Troknjižje Miće Savanovića "Kamen" (proza), "Pramen" (poezija), "Plamen" (poezija) objavljeno u izdanju "Prometeja" i napisano u slavu Zmijanja i najpoznatijeg sina ovog kraja Petra Kočića biće promovisano večeras u Matici srpskoj sa početkom u 18 časova.

Pored autora o knjigama će pričati Ljubomir Zuković, akademik i potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, i Mirko Vuković, književnik i književni kritičar, a publiku će u pauzama čitanja poezije i besjeda zabaviti muzički sastav "Trio Ananda".

Mićo Savanović književnik je i slikar porijeklom sa Zmijanja, sa trenutnom adresom u švajcarskom Sankt Galenu, gdje je zaposlen kao mašinski inženjer.

Dobitnik je nagrade "Stražilovo" za knjigu poezije "Zenice duše", a pored petnaestak knjiga poezije i proze "Zmijanjsko troknjižje" književna kritika ocijenila je kao njegov dosad najuspješniji književni rad. 

Knjige poezije "Kamen" i "Pramen" govore o rodnoj grudi, dok je knjiga priča "Kamen", sabrala zapise i crtice iz rane mladosti. Zmijanjski ambijent i bogomdani predio autorovog djetinjstva inače čest je motiv Savanovićeve književnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije