Književnost

Promovisan zbornika "Zmijanjski pisci - Kočićevi sljedbenici"

Promovisan zbornika "Zmijanjski pisci - Kočićevi sljedbenici"
Foto: Srna | Promovisan zbornika "Zmijanjski pisci - Kočićevi sljedbenici"

MRKONJIĆ GRAD - U Mrkonjić Gradu večeras je promovisan zbornik "Zmijanjski pisci - Kočićevi sljedbenici" sačinjen kao studija i nadahnuta posveta za 94 književnika koji su se bavili prostorom Zmijanja ili su tu rođeni.

Priređivač zbornika Vidosav Đurđević je naglasio da je knjiga za sve Zmijanjce lična karta, te da je nakon samo trideset dana svog "života" našla mjesto i u Svjetskoj nacionalnoj biblioteci u Vašingtonu, te u gradskoj biblioteci u Beču.

"Knjiga je doživjela desetak promocija, ali mi ne stajemo već radimo novo dopunsko i prošireno izdanje u kojoj će biti oko 110 pisaca", rekao je Đurđević.

Promociju u Narodnoj biblioteci u Mrkonjić Gradu organizovali su Opštinska uprava i Udruženje građana "Svetionik" Banjaluka.

Predsjednik Udruženja "Svetionik" Slavko Tanasić rekao je da knjiga sadrži 94 biografije i bibliografije autora i inserte iz njihovih djela, a u drugom, dopunjenom izdanju naći će se još 15 pisaca.

"U planu je da, zahvaljujući knjizi, u Banjaluci bude napravljena biblioteka `Zmijanjski pisci` i da bude urađen katalog zmijanjskih pisaca", naveo je Tanasić.

On je dodao da je knjigu podržao kabinet predsjednika Republike Srpske, kao i grad Banjaluka, a projekte "Svetionika" podržali su i Ministarstvo kulture u Srbiji, kao i Pokrajinski fond u Novom Sadu.

Knjiga će biti dostavljena u biblioteke u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj.

Zbornik su priredili Vidosav Đurđević i Grozda Regodić, a objavljen je u izdavačkoj kući "Besjeda".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije