Književnost

Promovisane četiri nove knjige Brankovog kola

Promovisane četiri nove knjige Brankovog kola
Foto: N.N. | Promovisane četiri nove knjige Brankovog kola

NOVI SAD – "Putnik sa tačkom", Ivane Stojić iz Smederava, "Veliko Toplo", Irene Plaović iz Beograda, "Pesmice" Perice Markova iz Zrenjanina i "Zapisi sa malteške hridi" Gorana Gavrića Grge iz Banjaluke, četiri su nove knjige poezije objavljene u izdanju Brankovog kola koje su predstavljene u srijedu uveče u Gradskoj biblioteci Novog Sada.

Knjige koje su štampane povodom 194. godišnjice rođenja najvećeg pjesnika srpskog romantizma Aleksija (Branka) Radičevića, predstavljene su na Svjetski dan poezije kao centralni događaj "Prolećnih Brankovih dana 2018", a o istima su govorili mladi pjesnici i književni kritičari Rastko Lončar i Dušan Zaharijević.

"Komunikacija sa lektirom je vidljiva u poeziji Ivane Stojić, uglavnom su recipijenti gospoda Pekić i Kiš – ali trenuci u kojima se pesnikinja nadgrađuje svojom sopstvenom adaptacijom ironičnosti i cinizma jesu antologijski", kazao je Lončar o knjizi "Putnik sa tačkom", da bi o knjizi "Veliko toplo’", oduševljen, rekao da se Irena Plaović nastavlja na prebogate i izazovne tradicije jednog od možda najvećih srpskih pjesnika – Rastka Petrovića, na njegovu plotnost koju vješto prožima vizantijsko-mediteranskim, meditativnim duhom Ivana V. Lalića, duboko zadirući u meso svakodnevice.

Dušan Zaharijević govorio je o preostale dvije knjige. O knjizi  pjesama Perice Markova konstatovao je da je ovaj pjsnik "romantičarski", lagan, poletan, te da iz pjesma isijava elan vital.

"Reklo bi se da pesme isijavaju nevinu lepotu i ljubav prema svetu. Ovo je poezija korena žića i radost svakog živog bića", kaže Zaharijević. Govoreći o knjizi ’’Zapisi sa malteške hridi’’ Gorana Gavrića Grge, on je istakao pjesnikovu namjeru poistovjećivanja sa mukama Isusovim na iskušeničkom putu i Golgoti savremenog doba. Dakako, predstavljenje knjiga ne bi bilo to što jeste da pjesnici nisu nastupili kazavši više pjesama iz štampanih zbirki izmamivši aplauze prisutnih u punoj biblioteci Grada Novog Sada. Iz opravdanih razloga predstavljanju novih izdanja Brankovog kola nije prisustvovao Goran Gavrić Grga, ali zato su uz već nabrojane pjesnike nastupile i njihove kolege: Julija Kapornjai, Milan Ćosić,  Marija Prgomelja, Nikola Rausavljević i Suzana Rudić.

Ovo veče bilo je posebno i po tome što je Nenad Grujičić pjesnik i predsjednik "Brankovog kola" još od daleke 1982. zabilježio svoj prvi nastup na ovoj manifestaciji. Naime, on je iznio zanimljiv i rjedak podatak da, kao domaćin  čuvene institucije i njenih pjesničkih manifestacija,  iako dugo godina na čelu, nikad nije kao pjesnik nastupio na programima Brankovog kola. Toga principa držao se sve ovo vreme ne želeći da zloupotrijebi privilegiju i poziciju na kojoj se našao, ali je ovaj put na zahtjev publike napravio izuzetak i naizust kazao pjesmu "Ljubavna skaska". Moderator programa bila je pjesnikinja Gorica Radmilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije