Književnost

Prvi put dodijeljena nagrada 'Gavrilo Princip'

Prvi put dodijeljena nagrada 'Gavrilo Princip'
Foto: Ilustracija | Prvi put dodijeljena nagrada ' Gavrilo Princip'

Prvi dobitnici novoustanovljene nagrade "Gavrilo Princip" jesu Božica Slavković za studiju "Političke, ekonomske i kulturne prilike na Kosovu i Metohiji 1929-1941" i Nedeljka Perišić Bjelanović za studiju "Poetika proze Momčila Nastasijevića".

Nagradu "Gavrilo Princip" ustanovile su dvije izdavačke kuće "Prosveta" i "Princip", a sastoji se iz povelje, 500 evra i objavljivanja nagrađenih radova.

Obrazlažući nagradu Slavkovićevoj za naučni rad iz istorijskih nauka, profesor LJubodrag Dimić naveo je da su političke i ekonomske prilike na Kosmetu predstavljale osnovni predmet njenog istraživanja.

"Posebno je sagledan uticaj koji je na Kosovu i Metohiji vršila velikoalbanska ideja, kao i nastojanje državne ideologije integralnog jugoslovenstva da integriše taj prostor u okvirima jugoslovenske države", navedeno je u obrazloženju odluke o dodjeljivanju nagrade Slavkovićevoj.

U obrazloženju odluke o dodjeli nagrade za književno djelo "Poetika proze Momčila Nastasijevića", koje je pročitao predsjednik Komisije profesor Dušan Ivanić, ističe se da je rad Bjelanovićeve veoma pronicljiva analiza proze jednog od najznačajnijih pisaca srpskog jezika, prenose beogradski mediji.

Direktor izdavačke kuće "Prosveta" Dragan Milenković podsjetio je da je odluka o ustanovljavanju ove nagrade donesena 2014. kada je obilježeno 100 godina od atentata na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda koji je izvršio Gavrilo Princip.

Milenković je naglasio da se nagrada dodjeljuje danas, 25. jula, na dan kada je prije 123 godine rođen Gavrilo Princip, te da predstavlja svojevrsnu rehabilitaciju Principa "kao velikog srpskog rodoljuba, a ne teroriste kako ga mnogi istoričari na zapadu i danas nazivaju".

Direktor izdavačke kuće "Princip" Predrag Jeremić istakao je da ova nagrada treba trajno da čuva uspomenu na borbu pripadnika "Mlade Bosne" za oslobođenje BiH od austrougarske vlasti.

Dobitnicama nagrade, koja se dodjeljuje mladim naučnicima i piscima do 35 godina, priznanje je uručeno danas u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije