Književnost

Prvi roman dobitnika Oskara na tržištu Srbije

Prvi roman dobitnika Oskara na tržištu Srbije
Prvi roman dobitnika Oskara na tržištu Srbije

BEOGRAD - Izdavačka kuća Booka upravo je objavila roman italijanskog režisera, scenariste i književnika Paola Sorentina, dobitnika nagrade Oskar za film „Velika ljepota“.

O knjizi:

Toni Pagoda, pjevač zabavne muzike, tvrdoglavo je zaljubljen u život. Ima burnu prošlost, premda mu je tek četrdesetak godina. Moglo bi se reći da je Toni simbol svakog pretjerivanja: veliki potrošač svega, od droge i ženâ, do prijateljstva i nježnosti. Ovaj nesvakidašnji roman toka svijesti govori i o krepkoj i naprednoj Italiji od prije pola vijeka, kada je glavni junak imao sve što je mogao da poželi. Ali „ako počinješ životu da daješ smisao, znači da si ostario“, govori sam sebi Toni P., zagledan u suštinu i komičnost starosti, koja počinje da ga načinje, i otkrivajući sumanute razloge koji pojedine ljude čini uspješnim, a druge – potpunim gubitnicima.

Kada život postane previše složen, on shvata da je došao čas za promjenu i odluči da nestane. Nastanjuje se u Brazilu, kida sve veze s Italijom, i godinama živi u prividnoj slobodi. Ipak, sudbina sve preokreće. Osetljivog na prijateljstvo, Tonija će novi, nenadano stečeni prijatelj povezati s naručiocem neobičnog koncerta, koji će ga poslije dvije decenije vratiti u Italiju.

O autoru:

Paolo Sorentino (Napulj, 1970) italijanski je filmski reditelj, scenarista i književnik. Napustivši studije ekonomije, posvetio se filmu, i karijeru reditelja započeo kratkometražnim filmom „Raj“ (1994). Slijede „Čovjek više“ (2001), „Posljedice ljubavi“ (2004), „Porodični prijatelj“ (2006), „Divo“ (2006; nagrada žirija Kanskog filmskog festivala), „Ovo mora da je to mjesto“ (2011), „Velika ljepota“ (2013) i „Mladost“ (2015).

Izdavačka kuća Feltrinelli objavila je 2010. godine Sorentinov roman ,,Svi su u pravu“, koji je ubrzo postao književni fenomen u Italiji, ušavši u uži izbor za nagradu ,,Strega“ i ,,Streza“ i osvojivši književnu nagradu „Vitorini“. Dvije godine kasnije objavio je zbirku priča „Toni Pagoda i njegovi prijatelji“, a potom „Velika ljepota, dnevnik filma“ (2013). Naredne godine ovaj film je osvojio „Oskara“ za najbolji strani film, nagradu „Zlatni globus“, „Bafta“ i druga priznanja. Sorentinov film „Mladost“ prikazan je u Kanu 2015. godine.

Od 2011. do 2014. godine Bekim Sejranović je živio u Ljubljani, a od maja 2015. godine živi i radi u Zagrebu. Razveden je tri puta i ima dvije vanbračne ćerke, Katju u Oslu i Iskru u Ljubljani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije