Književnost

Sahranjen akademik Milorad Ekmečić

Sahranjen akademik Milorad Ekmečić
Sahranjen akademik Milorad Ekmečić
Srna

BEOGRAD - Akademik Milorada Ekmečić sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana, u prisustvu porodice, akademika, poštovalaca i predstavnika vlada Republike Srpske i Srbije.


Sahrani su u ime Republike Srpske prisustvovali ministar prosvjete i kulture Dane Malešević i ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić, kao i direktor Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, te direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović, a u ime Srbije ministar pravde Nikola Selaković.

Od jednog od najvećih srpskih istoričara oprostili su se predsjednici akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Srbije Rajko Kuzmanović i Vladimir Kostić, koji su istakli značaj Ekmečićevog djela za srpsku istoriju.

Kuzmanović je istakao da se o lošem čovjeku uvijek može reći previše, a o dobrom premalo, ali da je Ekmečić bio dobar čovjek, koji je mudrošću i pameću doprinosio srpskoj istoriji. Kostić je istakao značaj Ekmečićevog doprinosa radu Srpske akedemije nauka i umetnosti.

Od Ekmečića se oprostio i istoričar LJubodrag Dimić, koji je istakao da je poslije Ekmečića ostala velika praznina u nauci.

Sahrani, koja je obavljena poslije opijela, prisustvovali su i bivši funkcioneri Republike Srpske Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kao i generalni sekretar ANURS-a Dragoljub Mirjanić.

Prethodno je u Skupštini grada Beograda održana komemoracija, na kojoj je govorio ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić.

Akademik Milorad Ekmečić preminuo je 29. avgusta u Beogradu u 88. godini.
Rođen je 1928. u Prebilovcima u opštini Čapljina.

Opštu istoriju diplomirao je u Zagrebu 1952. godine, a doktorsku disertaciju "Ustanak u Bosni 1875-1878. godine" odbranio je u Zagrebu 1958. godine.

Nakon specijalizacije u Prinstonu nastavio je da radi na Filozofskom fakultetu u Sarajevu do izbijanja rata 1992. godine. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH od 1973. godine, a Srpske akademije nauka i umjetnosti od 1978. godine.

Bio je dopisni član i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, kao i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Tadašnji predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović ga je 2010. godine odlikovao Ordenom časti sa zlatnim zracima, a dobitnik je Kočićeve nagrade i Ordena Svetog Save.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije