Književnost

Sahranjen akademik Milorad Ekmečić

Sahranjen akademik Milorad Ekmečić
Sahranjen akademik Milorad Ekmečić

BEOGRAD - Akademik Milorada Ekmečić sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana, u prisustvu porodice, akademika, poštovalaca i predstavnika vlada Republike Srpske i Srbije.


Sahrani su u ime Republike Srpske prisustvovali ministar prosvjete i kulture Dane Malešević i ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić, kao i direktor Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, te direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović, a u ime Srbije ministar pravde Nikola Selaković.

Od jednog od najvećih srpskih istoričara oprostili su se predsjednici akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Srbije Rajko Kuzmanović i Vladimir Kostić, koji su istakli značaj Ekmečićevog djela za srpsku istoriju.

Kuzmanović je istakao da se o lošem čovjeku uvijek može reći previše, a o dobrom premalo, ali da je Ekmečić bio dobar čovjek, koji je mudrošću i pameću doprinosio srpskoj istoriji. Kostić je istakao značaj Ekmečićevog doprinosa radu Srpske akedemije nauka i umetnosti.

Od Ekmečića se oprostio i istoričar LJubodrag Dimić, koji je istakao da je poslije Ekmečića ostala velika praznina u nauci.

Sahrani, koja je obavljena poslije opijela, prisustvovali su i bivši funkcioneri Republike Srpske Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kao i generalni sekretar ANURS-a Dragoljub Mirjanić.

Prethodno je u Skupštini grada Beograda održana komemoracija, na kojoj je govorio ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić.

Akademik Milorad Ekmečić preminuo je 29. avgusta u Beogradu u 88. godini.
Rođen je 1928. u Prebilovcima u opštini Čapljina.

Opštu istoriju diplomirao je u Zagrebu 1952. godine, a doktorsku disertaciju "Ustanak u Bosni 1875-1878. godine" odbranio je u Zagrebu 1958. godine.

Nakon specijalizacije u Prinstonu nastavio je da radi na Filozofskom fakultetu u Sarajevu do izbijanja rata 1992. godine. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH od 1973. godine, a Srpske akademije nauka i umjetnosti od 1978. godine.

Bio je dopisni član i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, kao i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Tadašnji predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović ga je 2010. godine odlikovao Ordenom časti sa zlatnim zracima, a dobitnik je Kočićeve nagrade i Ordena Svetog Save.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije