Književnost

Sajam kniga u Frankfurtu: Molba za oslobađanje Asli Erdogan

Sajam kniga u Frankfurtu: Molba za oslobađanje Asli Erdogan
Sajam kniga u Frankfurtu: Molba za oslobađanje Asli Erdogan

FRANKFURT- Sa otvaranja Sajma knjiga u Frankfurtu upućena je molba Turskoj da oslobodi poznatu književnicu i borca za ljudska prava Asli Erdogan, koja je sa još nekoliko novinara u zatvoru poslije neuspjeloga vojnog udara u toj zemlji.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc juče je na otvaranju sajma uputio podršku Erdoganovoj i ostalim piscima i novinarima u turskim zatvorima i pozvao Vladu Turske da ih pusti na slobodu.

Predsjednik Udruženja njemačkih izdavača i knjižara Hajnrih Ritmiler pozvao je Evropsku komisiju i njemačku Vladu da izvrše pritisak na tursku vlast.

Ritmiler je pročitao pismo Asli Erdogan koje je prokrijumčareno iz njene zatvorske ćelije u Turskoj u kojem je navela da je u toj zemlji "savjest pregažena", te da se nastoji "ubiti istina".

Ritmiler je dodao da će posjetioci sajma moći potpisati peticiju kojom se poziva na oslobađanje Erdoganove iz zatvora, prenose mediji.

Asli Erdogan uhapšena je 16. avgusta, jer je pisala članke za prokurdski orijentisan list, za koji turska Vlada tvrdi da je povezan sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana.

Četrdesetdevetogodišnja književnica optužena je za članstvo u ilegalnoj organizaciji, promociju terorističke organizacije i za podsticanje nereda.

Njeni romani prevedeni su na nekoliko jezika, a u posljednjoj knjizi opisuje teškoće s kojima se susreću zatvorenici u Turskoj.

Zajedno s Asli Erdogan zatvoreno je još 20 novinara, samo mjesec dana nakon neuspjelog vojnog puča u zemlji.

Sajam knjiga u Frankfurtu počeo je juče i trajaće do 23. oktobra, a izlagači i posjetici imaće pristup novim trendovima iz svijeta knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije