Književnost

Srušena kuća u kojoj je živio i stvarao Đura Jakšić

Srušena kuća u kojoj je živio i stvarao Đura Jakšić
Foto: Twitter | Srušena kuća u kojoj je živio i stvarao Đura Jakšić

Nakon dugogodišnjeg propadanja, juče je, u centru Kragujevca, u Karađorđevoj ulici, srušena kuća u kojoj je, u prvoj polovini 60-ih godina 19. vijeka živio Đura Jakšić, najznačajniji pjesnik srpskog romantizma i znameniti slikar.

Kuća Đure Jakšića koja se duže od dvije i decenije urušavala i vremenom postala ruglo u najužem kragujevačkom gradskom jezgru, prekjuče je, prema ranijoj odluci lokalnih vlasti, srušena, piše Danas.

Portal „Glas Šumadije“ navodi da je dugo bila noćno stjecište onih koji prekomjerno koriste alkohol i narkotike. Zbog toga, ali i opasnosti koju je predstavljala po prolaznike, prije nešto više od sedam godina je ograđena.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu svojevremeno je predlagao da se kuća Đure Jakšića proglasi za spomenik kulture, ali je Republički zavod tu inicijativu odbio uz obrazloženje da taj objekat „nema potrebnu umjetničku niti istorijsku vrijednost“.

Na mjestu srušene kuće Đure Jakšića trebalo bi da bude izgrađen novi objekat, po uzoru na šumadijske kuće XIX vijeka, u čijem bi jednom dijelu bila sačuvana uspomena na život i djelo slavnog pjesnika, u vrijeme dok je službovao u Kragujevcu. U gradskom budžetu je, navodno, za to je namijenjeno oko 15 miliona dinara.

Valja ovom prilikom napomenuti da je posljednje godine svog službovanja u Kragujevcu (1865,1866.) Đura Jakšić kao učitelj proveo na mjestu Lipar, na razmeđu šumadijskih sela Gornja i Donja Sabanta, na kojem je i napisao dvije svoje možda i najlepše pjesme – „Na Liparu“ i „U ponoć“.

 

Na tom mjestu je danas manastir „Sveti Đorđe“, iz čije porte je, odlukom crkvenih vlasti i uz prećutnu saglasnost tadašnje gradske vrhuške, prije desetak godina uklonjena bista Đure Jakšića, koja je tu stajala decenijama unazad. U isto vrijeme, opet uz sadejstvo crkvenih i gradske vlasti, ugašena je i kulturno-prosvjetna manifestacija „Liparski dani“, kojom su evocirane uspomene na Đuru Jakšića i njegovo stvaralaštvo.

Od prekjuče, u Šumadiji i Kragujevcu, osim jedne kragujevačke osnovne škole koja nosi njegovo ime, i kojoj, zbog sve manjeg broja učenika, takođe prijeti gašenje, nema više nijednog objekta koji svjedoči da je jedan od najznamenitijih srpskih umjetnika živio i stvarao ovdje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije