Književnost

U čast Radičevića promovisana nova djela "Brankovog kola"

U čast Radičevića promovisana nova djela "Brankovog kola"
U čast Radičevića promovisana nova djela "Brankovog kola"

NOVI SAD - Na "Prolećnim Brankovim danima 2017" promovisane su dvije nove pjesničke knjige "Brankovog kola", štampane u čast 193. rođendana Branka Radičevića i u znaku 170. godišnjice izlaska prve knjige najvećeg srpskog romantičara u Beču. To su knjige "Kućišta" Save Krneta i "Na škrge" Ivana Lalovića.

Sava Krneta, rođena u Kninu 1951. godine, objavila je svoju sedmu zbirku poezije, dok je Ivan Lalović, rođen u Beogradu 1975. godine, objavio dosad 11 knjiga pjesama.

"Slikanjem dinarskog ambijenta uvijenog u tišinu i prizore napuštenih predela, Sava Krneta ustoličuje sopstveni bol kao meritorni kardiogram promenjenog života mnogih Srba. Posebnu svežinu knjige čine leksički izvori pesme, bogato blago zapadnog krila srpskoga jezika", kazao je Nenad Grujičić, predsjednik "Brankovog kola", prilikom promocije knjige "Kućišta" u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu.

Gost večeri bio je pjesnik Stevan Tontić, koji je prije čitanja svojih pjesama rekao da Krneta posjeduje bogat i rijedak pjesnički jezik i govor.

Već i sam naslov knjige "Na škrge" Ivana Lalovića, istakli su iz "Brankovog kola", daje manifestni recept za razumijevanje pozicije pjesnika u savremenom svijetu i životu uopšte. O knjizi je govorio pjesnik i esejista Damir Malešev, ističući sposobnost Lalovića da reguje na konkretne stvarnosne senzacije i pretvara ih u pjesme. Na promociji Lalovićeve knjige u Gimnaziji "Isidora Sekulić" u Novom Sadu gost je bila pjesnikinja Dubravka Milenković, autorka "Brankovog kola", i poput Ivana Lalovića,  dobitnik nagrade "Stražilovo" prije nekoliko godina.

Svečano zatvaranje "Prolećnih Brankovih dana 2017" biće održano danas u Osnovnoj školi "Branko Radičević" u Novom Sadu, na dan rođenja Aleksija (Branka) Radičevića.  Na temu "Život porodice Radičević u Slavobnskom Brodu" govoriće Grujičić, a o Radičevićevim pjesmama u Beču 1847. slovo će održati književnica Marija Sloboda, urednica "Brankovog kola".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije