Književnost

Umro tvorac legendarnog stripa "Dragon Ball"

Umro tvorac legendarnog stripa "Dragon Ball"
Foto: Twitter / Printscreen | Umro tvorac legendarnog stripa "Dragon Ball"

​Akira Torijama, tvorac "Dragon Ball", jednog od najuticajnijih i najprodavanijih japanskih stripova svih vremena, preminuo je danas u 68. godini, javlja "BBC".

Torijama je podlegao akutnom subduralnom hematomu, odnosno krvarenja blizu mozga, rečeno je iz njegovog studija. "Postigao bi još mnogo toga. Međutim, ovom je svijetu ostavio mnoge naslove i umjetnička djela", rekli su takođe.

"Dragon Ball" izuzetno je popularan u cijelom svijetu, a serija stripova takođe je iznjedrila anime serije te adaptacije u vidu filmova i videoigara.

Obožavaoci su odali počast Torijami za stvaranje likova koji su postali dio njihovog djetinjstva. Serija stripova "Dragon Ball" izašla je još 1984. Prati dječaka Son Gokua u prikupljanju čarobnih zmajevih kugli kako bi obranio svijet od vanzemaljskih humanoida Sajanaca. 

Torijama je prema navodima imao nedovršena djela u vrijeme svoje smrti.

Rođen u Nagoji u Japanu 1955.,Torijama se probio u svijet stripa ranih osamdesetih s "Dr. Slumpom", ali "Dragon Ball" je bio njegovo najpoznatije djelo. Za mnoge fanove putovanje Sona Gokua od klinca na treningu borilačkih vještina do heroja koji ispaljuje ​​munje iz svojih ruku odražava vlastitu borbu i sumnje u sebe za vrijeme odrastanja.

"Dragon Ball" inspirisao je brojne pisce fan-fikšna, verzija anime sinhronizovana je na brojne jezike, a akcijske figure "Dragon Ball" i danas su tražene u prodavnicama širom Japana, Kine i jugoistočne Azije.

U intervjuu za japanske novine 2013. godine Torijama je rekao da "nema pojma" kako je "Dragon Ball" postao tako popularan širom svijeta.

"Serija je čudo jer je pomogla nekome poput mene, ko ima uvrnut i težak karakter, da obavi pristojan posao i da ga društvo prihvati. Kada sam je crtao, samo sam želio usrećiti dječake u Japanu", rekao je tada, a prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije