Književnost

Ustanovljena književna nagrada u čast Đuri Damjanoviću

Ustanovljena književna nagrada u čast Đuri Damjanoviću
Ustanovljena književna nagrada u čast Đuri Damjanoviću

Odbor Udruženja književnika Srpske (UKS) raspisao je konkurs za dodjelu godišnje nagrade "Đuro Damjanović".

Na konkurs za ovo novoustanovljeno književno priznanje u čast jednog od najvećih književnika RS, autori mogu slati djela svih književnih rodova napisana na srpskom jeziku, a objavljena u periodu od 1. januara 2010. do 15. aprila 2011. godine.

Za nagradu mogu konkurisati članovi Udruženja književnika Srpske, uključujući i članove Odbora, ukoliko ispunjavaju uslove propisane ovim konkursom.

Predlagači djela koja konkurišu za priznanje "Đuro Damjanović" mogu biti pravna i građanska lica, što potvrđuju slanjem tri primjerka predložene knjige na adresu: Hotel "Damjan" (s naznakom "Konkurs UKS"), Ulica Vase Pelagića 25, 78000 Banjaluka.

Knjige prispjele do 15. aprila ove godine razmatraće tročlani žiri, koji čine akademik Matija Bećković, potpredsjednik Glavnog odbora SPKD "Prosvjeta" Nikola Asanović i književni kritičar Duško Pevulja, a svoju odluku saopštiće najkasnije 25. aprila 2011. godine.

Godišnja nagrada UKS "Đuro Damjanović", koja će postati tradicionalna, sastoji se iz plakete i novčanog iznosa, a dobitniku će biti uručena u Damjanovićevom rodnom selu Goleši i u Banjaluci 8. maja 2011. godine.

Đuro Damjanović rođen je na Đurđevdan 1945. godine u Golešima, nadomak Banjaluke. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Autor je brojnih zbirki pripovjedaka, romana, pjesama, a pisao je i knjige za djecu. Dobitnik je Isidorine, Ćopićeve, Kočićeve i drugih nagrada.

Damjanović je 25 godina radio kao saradnik u raznim novinama u Beogradu, a kasnije se seli u Banjaluku, gdje živi i piše do smrti. Preminuo je u rodnom selu Goleši 26. februara 2009. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije