Književnost

Veliko interesovanje za prvenac Rastka Lončara

Veliko interesovanje za prvenac Rastka Lončara
Veliko interesovanje za prvenac Rastka Lončara
M. Rakulj

NOVI SAD - Prilikom predstavljanja pjesničkog prvenca "Nervi od volframa" Rastka Lončara, u izdanju "Brankovog kola", na "Prolećnim Brankovim danima 2017" Gradska biblioteka u Novom Sadu nije imala dovoljno mjesta da primi sve zainteresovane.

Pjesnička knjiga koja je pobudila ogromno interesovanje štampana je upravo  za 193. rođendan Branka Radičevića i u okviru 170. godišnjice objavljivanja prve Radičevićeve knjige u Beču. 

Bila je to rijetka i čudesna privilegija za mladog i talentovanog pjesnika, kako su javili iz "Brankovog kola".

Rastko Lončar rođen je u Kninu 1993. godine. Osnovnu školu završio je u Kaću u Bačkoj, a srednje obrazovanje stekao u čuvenoj Zmaj Jovinoj gimnaziji u Novom Sadu. Trenutno je na master studijima srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

O knjizi su govorili Nenad Grujičić, predsjednik "Brankovog kola", urednik i recenzent knjige, Dragan Stanić (Ivan Negrišorac), predsjednik Matice srpske, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, te književne kritičarke Irena Plaović i Fata Eganović. Uz pjesnika, pjesme je govorio dramski umjetnik Nikola Jezdić.

Nenad Grujičić je naglasio da je pjesnički prvenac Lončara predstavio kao hipersenzitivno biće koje napetost jezika pretvara u kreativni zamajac humora, impregniran konkretnim životom, ljubavlju i bolom. 

Prisjetio se svojih pjesničkih početaka i pojave njegove prve knjige "Maternji jezik", upoređujući izdavačke prilike, prednosti i razlike između vremena od prije nekoliko decenija i današnjeg, izmrvljenog i ne mnogo naklonjenog književnim talentima. U atmosferi čestih i dugih aplauza, koji su dosezali oblike ovacija, kao moderator pjesničke večeri program je uspješno vodila književnica Marija Sloboda, urednica "Brankovog kola".

 

 

 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije