Književnost

Veliko interesovanje za prvenac Rastka Lončara

Veliko interesovanje za prvenac Rastka Lončara
Veliko interesovanje za prvenac Rastka Lončara

NOVI SAD - Prilikom predstavljanja pjesničkog prvenca "Nervi od volframa" Rastka Lončara, u izdanju "Brankovog kola", na "Prolećnim Brankovim danima 2017" Gradska biblioteka u Novom Sadu nije imala dovoljno mjesta da primi sve zainteresovane.

Pjesnička knjiga koja je pobudila ogromno interesovanje štampana je upravo  za 193. rođendan Branka Radičevića i u okviru 170. godišnjice objavljivanja prve Radičevićeve knjige u Beču. 

Bila je to rijetka i čudesna privilegija za mladog i talentovanog pjesnika, kako su javili iz "Brankovog kola".

Rastko Lončar rođen je u Kninu 1993. godine. Osnovnu školu završio je u Kaću u Bačkoj, a srednje obrazovanje stekao u čuvenoj Zmaj Jovinoj gimnaziji u Novom Sadu. Trenutno je na master studijima srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

O knjizi su govorili Nenad Grujičić, predsjednik "Brankovog kola", urednik i recenzent knjige, Dragan Stanić (Ivan Negrišorac), predsjednik Matice srpske, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, te književne kritičarke Irena Plaović i Fata Eganović. Uz pjesnika, pjesme je govorio dramski umjetnik Nikola Jezdić.

Nenad Grujičić je naglasio da je pjesnički prvenac Lončara predstavio kao hipersenzitivno biće koje napetost jezika pretvara u kreativni zamajac humora, impregniran konkretnim životom, ljubavlju i bolom. 

Prisjetio se svojih pjesničkih početaka i pojave njegove prve knjige "Maternji jezik", upoređujući izdavačke prilike, prednosti i razlike između vremena od prije nekoliko decenija i današnjeg, izmrvljenog i ne mnogo naklonjenog književnim talentima. U atmosferi čestih i dugih aplauza, koji su dosezali oblike ovacija, kao moderator pjesničke večeri program je uspješno vodila književnica Marija Sloboda, urednica "Brankovog kola".

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije