Književnost

Više od 100 izdanja iz RS na Sajmu knjiga u Beogradu

Više od 100 izdanja iz RS na Sajmu knjiga u Beogradu
Foto: N.N. | Više od 100 izdanja iz RS na Sajmu knjiga u Beogradu

BEOGRAD - Međunarodni sajam knjige u Beogradu ove godine biće održan od 21. do 28. oktobra, a na 63. prazniku knjige, kako još zovu ovu manifestaciju, Republika Srpska će u 55 promotivnih programa u salama za promocije i na sopstvenom štandu predstaviti ukupno 111 izdanja. Biće to jubilarni, deseti nastup Republike Srpske na beogradskom sajmu knjige, u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS.

"Svečano otvaranje jubilarnog, desetog reprezentativnog nastupa Republike Srpske na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće u ponedjeljak, 22. oktobra, u 12 sati u svečanoj sali Upravne zgrade Beogradskog sajma. Uz prisustvo uglednih gostiju iz Srbije i Republike Srpske, ljubitelji knjige i prijatelji Srpske prisustvovaće svečanom otvaranju, kratkom umjetničkom programu i prvoj promociji, a poslije toga krenuti u zajednički obilazak sajma i posjetu štandu Republike Srpske", saopšteno je iz Predstavništva. Zbog opredjeljenja da svaki nastup učine prepoznatljivim kako po izgledu štanda, tako i izborom teme ili srpskog pisca čijem djelu posvećuju veću ili posebnu pažnju, glasi dalje u saopštenju, štand RS je gotovo uvijek imao odlično posjećene programe.

"Ove godine smo se opredijelili za 150. godišnjicu prve srpske čitaonice u Banjaluci, koja je 1868. otvorena u banjalučkoj Bogosloviji, prvoj srpskoj srednjoj školi u Bosni i Hercegovini i to će se vidjeti i na štandu Republike Srpske, i na promocijama knjiga i monografije posvećene toj godišnjici, a posebno na izložbi koju je Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske (NUB RS) pripremila za ovogodišnji beogradski sajam knjiga", rekli su organizatori.

Na ovogodišnjem sajmu biće predstavljena i kampanja "Čitajmo zajedno", koju Ministarstvo prosvjete i kulture RS sprovodi u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, a tradicionalno priznanje Predstavništva koje se dodjeljuje izdavaču za najtraženiju knjigu biće uručeno na štandu Republike Srpske 27. oktobra.

"Takođe je tradicionalno i književno veče pjesnika iz Srbije, Srpske, Crne Gore i rasijanja. Pjesnici će se i ove godine okupiti u četvrtak, 25. oktobra, u 18 sati na štandu Republike Srpske", napomenuli su iz Predstavništva, gdje se dodaje da će se značajnim izdanjima predstaviti i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) i Narodna i univerzitetska biblioteka RS, Muzej Republike Srpske, Društvo članova Matice srpske u Republici Srpskoj, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo te Udruženje književnika Republike Srpske.

Zahvaljujući tradicionalnom konkursu za književnu nagradu "Zlatna sova", kojom Zavod nagrađuje pisce najboljih neobjavljenih romana, ove godine će se beogradskoj publici predstaviti tri nagrađena romana: "Vojnik ničije vojske", "Rukavica" i "Kiša i mleko".

"Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji je i ove godine na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u dvostrukoj ulozi: kao inicijator i organizator reprezentativnog nastupa Republike Srpske i kao izdavač i suizdavač knjiga koje će takođe biti predstavljene", zaključuje se u saopštenju.

Počasni gost 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, sa sloganom "Radost čitanja", je Kraljevina Maroko, a na sajmu će se predstaviti više od 500 izlagača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije