Književnost

Višedecenijsko razbijanje predrasuda o Ojkači na "Dragotinjskim večerima"

Višedecenijsko razbijanje predrasuda o Ojkači na "Dragotinjskim večerima"
Foto: Ilustracija | Višedecenijsko razbijanje predrasuda na Ojkači
Milan Rakulj

PRIJEDOR - U sastavu "Kulturnog ljeta u Prijedoru" ove subote naveče svojom besjedom pjesnik Nenad Grujičić i priređivač čuvene knjige "Ojkača" otvoriće tradicionalnu kulturnu manifestaciju "Dragotinjske večeri 2017" na kojoj će nastupiti brojne ojkačke i folklorne grupe.

Gornja Dragotinja, kod Prijedora, specifična je po tome jer je jedina kneževina na Balkanu, a njen aktuelni knez je Radovan Egić, inače mladi inženjer tehnologije. Uz to, Egić je i na čelu mlade ojkačke trupe ''Novo Potkozarje'', nastale iz stare ''Potkozarje'', upravo u Dragotinji. Poziv u ovo mjesto od strane kneza, kako ističe Nenad Grujičić, drag je i značajan, "jer predstavlja miloštu narodnog bića Potkozarja i Kozare, najdubljeg i najšireg impulsa našeg uzajamnog razumijevanja i ljubavi".

"To je prilika koju bi svaki pjesnik i umjetnik poželio, tim prije što sam mnogo vezan za zavičaj i u svojim djelima ga proslavljam u svijetu", kaže Grujičić, koji je u Prijedoru, kraju svojih predaka, učio osnovnu i srednju školu.

U Grujičićevim ranijim dokumentarno-umjetničkim televizijskim emisijama Radio-televizije Vojvodine i Radio-televizije Republike Srpske, rađenim na terenu Potkozarja, učestvovali su i pjevači iz Dragotinje, a kako kaže ovaj književnik, te emisije kod mnogih ljudi razbile su predrasude u vezi s ojkačom.

"Polusatnu emisiju emitovala je Televizija Novi Sad 16. januara 1990. godine, u 19 časova, prije centralnog Dnevnika, na tadašnjem zajedničkom jugoslovenskom TV kanalu, što je izazvalo ogroman i pozitivan odjek, i značilo svojevrsnu kulturnu senzaciju s obzirom na to da su mnogi imali predrasude i neznanje povodom vjekovne srpske ojkače i njene neuništive književne i muzičke ljepote na dinarskim prostorima", govori Grujičić, čija je knjiga "Ojkača" doživjela pet izdanja i koja je pokrenula lavinu, kasnije nagrađivanih, televizijskih i radijskih emisija.

Emisija ''Od bećarca do ojkače'', za koju je scenario pisao upravo Grujičić, dobila je prvu nagradu na ''Smotri jugoslovenskog radija'' u Ohridu daleke 1991.

"Time su demistifikovani malograđanski stid i blato kompleksa s predrasudama naših sugrađana, čak i nekih pisaca i intelektualaca, koji su prepotentno i cinično pravili facijalne grimase na pomen ojkače", govori on, prisjećajući se kako mu je jedan kolega pojavom njegove knjige "Ojkača" govorio: "Šta će ti taj običan folklor iz zavičaja - budi intelektualac", na šta mu je naravno odgovorio ojkačom: "Džaba, diko, svileni rukavi / kad ti nemaš pameti u glavi''.

Zaslugom Nenada Grujičića ojkača je upisana i u prvi Registar nematerijalnog kulturnog nasljeđa u Srbiji, a u izdanju Radio-televizije Srbije i "Brankovog kola" u septembru ove godine izaći će i Grujičićeva nova antologija krajiških ojkača pod nazivom "Pjevaj, ori, prozore otvori''.

"Uz čak 2.000 ojkača iz naroda, uz moju proširenu studiju, rječnik manje poznatih i nepoznatih riječi i niza popratnih bilježaka, pojaviće se prvi put 'Riznica imena pjevača ojkače', koja će sadržavati 1.440 imena, od sredine 19. vijeka do danas", otkrio je Grujičić.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije