Književnost

Višedecenijsko razbijanje predrasuda o Ojkači na "Dragotinjskim večerima"

Višedecenijsko razbijanje predrasuda o Ojkači na "Dragotinjskim večerima"
Foto: Ilustracija | Višedecenijsko razbijanje predrasuda na Ojkači

PRIJEDOR - U sastavu "Kulturnog ljeta u Prijedoru" ove subote naveče svojom besjedom pjesnik Nenad Grujičić i priređivač čuvene knjige "Ojkača" otvoriće tradicionalnu kulturnu manifestaciju "Dragotinjske večeri 2017" na kojoj će nastupiti brojne ojkačke i folklorne grupe.

Gornja Dragotinja, kod Prijedora, specifična je po tome jer je jedina kneževina na Balkanu, a njen aktuelni knez je Radovan Egić, inače mladi inženjer tehnologije. Uz to, Egić je i na čelu mlade ojkačke trupe ''Novo Potkozarje'', nastale iz stare ''Potkozarje'', upravo u Dragotinji. Poziv u ovo mjesto od strane kneza, kako ističe Nenad Grujičić, drag je i značajan, "jer predstavlja miloštu narodnog bića Potkozarja i Kozare, najdubljeg i najšireg impulsa našeg uzajamnog razumijevanja i ljubavi".

"To je prilika koju bi svaki pjesnik i umjetnik poželio, tim prije što sam mnogo vezan za zavičaj i u svojim djelima ga proslavljam u svijetu", kaže Grujičić, koji je u Prijedoru, kraju svojih predaka, učio osnovnu i srednju školu.

U Grujičićevim ranijim dokumentarno-umjetničkim televizijskim emisijama Radio-televizije Vojvodine i Radio-televizije Republike Srpske, rađenim na terenu Potkozarja, učestvovali su i pjevači iz Dragotinje, a kako kaže ovaj književnik, te emisije kod mnogih ljudi razbile su predrasude u vezi s ojkačom.

"Polusatnu emisiju emitovala je Televizija Novi Sad 16. januara 1990. godine, u 19 časova, prije centralnog Dnevnika, na tadašnjem zajedničkom jugoslovenskom TV kanalu, što je izazvalo ogroman i pozitivan odjek, i značilo svojevrsnu kulturnu senzaciju s obzirom na to da su mnogi imali predrasude i neznanje povodom vjekovne srpske ojkače i njene neuništive književne i muzičke ljepote na dinarskim prostorima", govori Grujičić, čija je knjiga "Ojkača" doživjela pet izdanja i koja je pokrenula lavinu, kasnije nagrađivanih, televizijskih i radijskih emisija.

Emisija ''Od bećarca do ojkače'', za koju je scenario pisao upravo Grujičić, dobila je prvu nagradu na ''Smotri jugoslovenskog radija'' u Ohridu daleke 1991.

"Time su demistifikovani malograđanski stid i blato kompleksa s predrasudama naših sugrađana, čak i nekih pisaca i intelektualaca, koji su prepotentno i cinično pravili facijalne grimase na pomen ojkače", govori on, prisjećajući se kako mu je jedan kolega pojavom njegove knjige "Ojkača" govorio: "Šta će ti taj običan folklor iz zavičaja - budi intelektualac", na šta mu je naravno odgovorio ojkačom: "Džaba, diko, svileni rukavi / kad ti nemaš pameti u glavi''.

Zaslugom Nenada Grujičića ojkača je upisana i u prvi Registar nematerijalnog kulturnog nasljeđa u Srbiji, a u izdanju Radio-televizije Srbije i "Brankovog kola" u septembru ove godine izaći će i Grujičićeva nova antologija krajiških ojkača pod nazivom "Pjevaj, ori, prozore otvori''.

"Uz čak 2.000 ojkača iz naroda, uz moju proširenu studiju, rječnik manje poznatih i nepoznatih riječi i niza popratnih bilježaka, pojaviće se prvi put 'Riznica imena pjevača ojkače', koja će sadržavati 1.440 imena, od sredine 19. vijeka do danas", otkrio je Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije