Književnost

Za nove članove SANU 95 kandidata

Za nove članove SANU 95 kandidata
Foto: N.N. | Za nove članove SANU 95 kandidata

Za nove članove Srpske akademije nauka i umetnosti izvan Akademije predloženo je 109 kandidata, od toga je Komisija za praćenje izbora odbacila 14 prijedloga, tako da je ukupno 95 predloženih kandidata za osam odjeljenja najviše naučne i umjetničke institucije.

Za Odjeljenje tehničkih nauka predloženo je 10 kandidata, za Odjeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke pet, Odjeljenje hemijskih i bioloških nauka osam, Odjeljenje medicinskih nauka 22, Odjeljenje jezika i književnosti 11, Odjeljenje društvenih nauka 25, Odjeljenje istorijskih nauka tri, a za Odjeljenje likovne i muzičke umetnosti 11.

Potpredsjednik SANU Ljubomir Maksimović je konstatovao trostruko veći broj predloženih kandidata nego na prethodnim izborima i primjetio da sada sva odjeljenja imaju kandidate koje su predložile institucije van Akademije, što ranije nije bio slučaj, te se dešavalo da, recimo, Odjeljene medicinskih nauka ima veliki broj predloga, a Odjeljenje istorijskih nauka nijedan.

On je naveo i da se još ne znaju kandidati koje predlažu odjeljenja, jer je taj proces u toku, dok se među 95 kandidata nalaze i oni koje su predložila po tri akademika, s tim što takvih predloga ovoga puta nije bilo mnogo.

Maksimović je rekao da je većina odjeljenja notirala svoje kandidate, ali da SANU još neće izlaziti sa imenima.

Tokom marta i aprila biće glasanje po odjeljenjima i izabrani kandidati o kojima će se pisati referati, a onda u maju slijedi glasanje o referatima.

Maksimović je podsjetio da ono što izdvaja ovu izbornu godinu od svih prethodnih jeste privremeno uvođenje "numerus claususa", što je ograničenje broja članova po odjeljenjima na 25, kako bi se uspostavila narušena ravnoteža između odjeljenja društvenih nauka i odjeljenja egzaktnih nauka.

Predsjedništvo SANU je konstatovalo 15. decembra prošle godine da Odjeljenje tehničkih nauka ima 15 članova, Odjeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke 24, Odjeljenje hemijskih i bioloških nauka 16, Odjeljenje medicinskih nauka 24, Odjeljenje jezika i književnosti 17, Odjeljenje društvenih nauka 6, Odjeljenje istorijskih nauka 12, a Odjeljenje likovne i muzičke umjetnosti 11.

On je rekao da je trenutna situacija takva da dva najveća odjeljenja čine polovinu članstva SANU i da se zapostavljenost društvenih nauka odrazila i na sastav članstva Akademije.

Trenutno SANU ima 134 člana, od čega je 125 radno aktivnih, a poželjno je, kako bi se uspostavila ravnoteža, da Odjeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke i Odjeljenje medicinskih nauka, prime po jednog dopisnog člana, Odjeljenje hemijskih i bioloških nauka i Odjeljenje tehničkih nauka po tri člana, a ostala odjeljenja po pet.

Maksimović kaže da je to samo preporuka sa kojom je saglasno Predsjedništvo SANU i članovi Akademije, s obzirom da je za “numerus clausus” na Skupštini prošle godine od 91 prisutnog člana glasalo njih 81, ali da se to ne mora ispoštovati 8. novembra kada je Izborna skupština.

Podpredsjednik SANU je rekao i da maksimalan broj članova Akademije ne bi trebalo da pređe 160 i skrenuo pažnju na činjenicu da je u redovima SANU početkom 21. vijeka bilo pet svjetski poznatih arheologa, a danas Akademija nema nijednog arheologa.

Članovi SANU su književnici, slikari, vajari, kompozitori, a na pitanje da li će se primiti i ostali umjetnici poput reditelja, glumaca, Maksimović je rekao da će uvođenje statutarnog prava umjetničkim granama koje do sada nisu bile zastupljene u SANU biti nešto čime će se baviti naredne godine.

S ozbirom sa Statut ne može da se mijenja u izbornoj godini, a prošle godine je već izmijenjen član 30 uvođenjem “numerus clausus”, Maksimović je kazao da su procijenili da je bolje riješavati jedan po jedan problem kako ne bi bilo negativnih posljedica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije