Književnost

Zapis autohtonog blaga u notama

Zapis autohtonog blaga u notama
Zapis autohtonog blaga u notama

TUZLA- U Tuzli uskoro izlazi zbirka "1.001 sevdalinka i pjesme za sva vremena" autora Šahbaza Jusufovića koja teži ka očuvanju kulturno-historijskog, a najvećeg muzičko-poetskog i duhovnog blaga naroda u BiH.

Autor je na zbrici počeo raditi još sedamdesetih godina. A u njoj se nalazi 900 sevdalinki, a ostalo su pjesme naslonjene na sevdalinku.

"Moje interesovanje za muziku krenulo je od bešike. Moja porodica je bila muzikalna. Najviše toga sam naslijedio od djeda, koji je svirao harmoniku.

 Mnoge pjesme sam zapisao po njegovom kazivanju. Sevdalinke nisu godinama zapisivane jer na naše prostore tek u 19. vijeku dolaze pismeni muzičari poput Ludviga Kube", pojašnjava Jusufović, profesor muzike u penziji,  i dodaje da je sabrao sevdalinke iz BiH, Sandžaka i Crne Gore.

 Autor naglašava da se potrudio da sevdalinke budu autentične pa se u pjesmama spominju imena muslimana, katolika i pravoslavaca jer je to zajedničko blago svih naroda u BiH. Zbirka sadrži pjesme Himze Polovine, Zaima Imamovića, Bebe Selimović, Nade Mamule, Zekerijaha Fejzića, Hamdije Šahinapšića i drugih.

Ona je prva veća zapisana hronologija sevdalinki koja pored tekstova ima i notni zapis sa harmonijskom podlogom, koji će budućim generacijama omogućiti da izvode pjesme u njihovom autentičnom obliku.

"Pitao sam autora što ranije nije uradio knjigu. Ali neke stvari se ne mogu tako rano uraditi. Takav opus sa jednim takvim znanjem i muzičkim iskustvom autora može se uraditi tek u ovim godinama. Zbirka je dobar dokument koji pokazuje kako se pjesma izvodila i ko je sve izvodio. Tako zbrika ima nekoliko verzija jedne pjesme. Šahbaz je zapisao vrijeme u notama i ovo je važna knjiga", smatra recenzent Asim Horozić. Knjiga će biti izdana u dva toma, odnosno dva dijela, a prvi izlazi već u maju.

"U ovoj zbirci ima nešto što nema nigdje drugo. Sevdalinka je svetinja. Zanimljiv mi je naslov koji smo stavili. U priči "1.001 noć"  Šeherzada priča priče kako bi preživjela. U ovoj zbirci autor piše i čuva 1.001 sevdalinku kako bi preživjela kao autohtono blago", kazao je drugi recenzent Nijaz Alispahić.

Zvanična promocija zbirke planirana je za septembar ove godine, a izdavač je BKC Tuzla.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije