Muzika

70 godina od rođenja legendarnog Davorina Popovića (VIDEO)

70 godina od rođenja legendarnog Davorina Popovića (VIDEO)
70 godina od rođenja legendarnog Davorina Popovića (VIDEO)

Na današnji dan 1946. godine u Sarajevu je rođen Davorin Popović Pimpek, legendarni pjevač Indexa.

 „Slušaj, da ti Pjevač nešto kaže ...“, započinjao bi Davorin svoje priče. I u ratna vremena - kad su pametni šutjeli, budale govorile, a fukara se bogatila - u gradu se znalo ko je Pjevač i kakav respekt prema njemu treba imati.

Davorin Popović rođen je 23. septembra 1946. godine u Sarajevu. U užem krugu porodice i prijatelja ime mu je bilo - Davor. Odmilja su ga zvali i Dačo, a nadimak Pimpek dobio je još u djetinjstvu zbog male izrasline kraj lijevog uha.

 

Sam sebe zvao je - Pjevač, a svoje priče započinjao je riječima: "Slušaj, da ti Pjevač nešto kaže...".

Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a od rane mladosti bavio se rukometom i košarkom. U košarci je važio za jednog od najvećih talenata što ga je Sarajevo u to vrijeme imalo.

Nosio je kapitensku traku "Mlade Bosne", košarkaškog kluba koji će kasnije biti preimenovan u KK Željezničar. Kao standardni prvotimac kluba odigrao je preko 500 utakmica. Sportom se prestao baviti 1968. godine.

Najpoznatiji je kao pjevač pop grupe Indexi iz Sarajeva. Sa Indexima je nastupao od 1964. godine pa do svoje smrti 2001. godine. Godine 1995. predstavljao je BiH na Evroviziji u Dablinu sa pjesmom „Dvadeset prvi vijek“, i osvojio 19. mjesto.

 

Antologijske su pesme: „Ti si mi bila naj, naj“, „Bacila je sve niz rjeku“(na tekst Davorinog velikog prijatelja i kolege Kemala Montena), „Žute dunje“ (koja je korištena kao muzika u filmu Kuduz), „Sanjam“, „Plima“, „Jutro će promijeniti sve“ i mnoge druge.

Od 2002. godine u Bosni i Hercegovini ustanovljena je muzička nagrada „Davorin“.

U Sarajevu je bio omiljen kao malo ko. Njegov veliki prijatelj Kemal Monteno za nedjeljnik Dani svojevremeno je ispričao jednu anegdotu koja ocrtava djelić Pjevačevevog karaktera: "Negdje u ratnim godinama, kad se u emigraciji 'širila istina o Bosni', zaglavili mi nakon nekog festivala. Ostalo se, popilo se, ujutro nikakvi u onim hotelskim sobama, kad čujem Davora koji stoji pred ogledalom i govori: 'Slušaj, Pjevač, da ti ja nešto kažem. Ne može ovo 'vako, ti si ozbiljan čovjek, da zaglavljuješ do nekih doba. Vidi ti očiju! Imaš li ti ikakvog karaktera?' Tu shvatim da Davorin ruži samog sebe i ne suspregnem smijeh. On me čuje i kaže: 'Šta se ti smiješ, ti da si pametan, i ti bi ovako utic'o na sebe'."

Preminuo 18. juna  2001. godine u Sarajevu, od raka gušterače.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije