Muzika

BKC KS: "Bassomania" pred sarajevskom publikom

BKC KS: "Bassomania" pred sarajevskom publikom
Foto: Ustupljena fotografija | BKC KS: "Bassomania" pred sarajevskom publikom

SARAJEVO - Kvartet kontrabasa "Bassomania" će 21. marta u okviru mini-turneje nastupiti u Galeriji Bosanskog kulturnog centra kantona Sarajevo (BKC KS), sa početkom u 20 časova.

Kako saopštavaju iz BKC-a, ovaj kvartet kontrabasa čine Fahrudin Strojil profesor sa Muzičke akademije Sarajevo, Slobodan Gerić profesor Fakulteta muzičke umetnosti Beograd, Zoran Marković profesor sa Akademije za glazbo Ljubljana i Ljubinko Lazić profesor Akademije umetnosti Niš.

"Ansambl od četiri kontrabasa je neobična muzička postava koju publika na našim prostorima nema toliko često priliku da čuje. Ideja je da se neki od ponajboljih kontrabasista iz regiona u ovom nesvakidašnjem sastavu predstave publici i to sa repertoarom savremenih muzičkih autora iz zemalja regiona", navode iz BKC-a.

Dodaju da će se na repertoaru naći kompozicije Mokranjca, Žebeljana, Tanaskovića, Garcije, Popovića, Miloševića, Mancinija, Štrausa i drugih.

"U okviru programa će, između ostalih, biti izvedena i djela bosanskohercegovačkih kompozitora, a ovaj muzički repertoar bit će dodatno upotpunjen atraktivnim obradama popularnih hitova i evergreen kompozicija koje će biti izvedene u neobičnim aranžmanima pisanim za četiri kontrabasa", saopštavaju organizatori.

Navode da se koncert održava u okviru saradnje na projektu "Bassomania", koji je nastao po ideji profesora kontrabasa Slobodana Gerića i Nebojše Ignjatovića, sa ciljem da populariše umjetničku muziku i sviranje kontrabasa.

"Od ove godine 'Bassomania' nakon ogromnog uspjeha na posljednja dva festivala u Beogradu, kreće na svoje regionalno putovanje, promovišući i na taj način vrhunsko muziciranje u ansamblu četiri kontrabasa. Osnivač i organizator 'Bassomanie' je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu", dodaju iz BKC-a.

Podsjećaju da je "Bassomania" do sada održana 32 puta, a strateški imeprativ je razvoj i omasovljenje publike na koncertima umjetničke muzike edukacijom mladih naraštaja u formi koja je prijemčiva široj kulturnoj javnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije