Muzika

Beograd odaje počast Dejvidu Bouviju

Beograd odaje počast Dejvidu Bouviju
Beograd odaje počast Dejvidu Bouviju

Srpska prestonica u naredna tri mjeseca odaće počast jednom od najvećih umjetnika 20. vijeka - Dejvidu Bouviju, izložbom fotografija i posebnim repertoarom filmova u kojima je igrao, snimaka njegovih koncerata, kao i umjetničkim radionicama, tribinama, muzičkim kvizovima...

Kako se navodi u saopštenju Službe za informisanje Grada Beograda omaž velikom umjetniku biće prikazan kroz projekat "Belgrade to Bowie", u okviru kojeg će u Jugoslovenskoj kinoteci, od 28. maja do 21. avgusta, biti otvorena izložba fotografija "David Bowie" Brajana Rašića, svjetski poznatog muzičkog fotografa.

Posjetioci će moći da vide više od stotinu Rašićevih fotografija iz različitih Bouvijevih faza na velikim formatima. Rašić je rođeni Beograđanin, koji se proslavio u Londonu kao fotograf velikih svjetskih muzičkih zvijezda, a našoj javnosti je poznat kao zvanični fotograf legendarnih Roling Stonsa.

Zahvaljujući podršci Rajfajzen banke, koja je pokrovitelj izložbe i Gradu Beogradu, Beograđani će moći da uživaju u Rašićevim fotografijama, kao i u bogatom pratećem programu. Posetioci Kinoteke imaće jedinstvenu priliku da vide na jednom mjestu radove brojnih beogradskih umjetnika, kojima je Bouvi bio direktna inspiracija za njihove radove, a moći će i da pogledaju i izložene omote Bouvijevih ploča, među kojima kojima su neka zaista retka izdanja. Prema riječima gradskog menadžera Gorana Vesića, koji se danas u Starom dvoru sastao sa autorkom projekta Barbarom Garčević, ta manifestacija biće ogledalo duha srpske prestonice.

"Sa velikim zadovoljstvom sam podržao taj projekat još prije nekoliko mjeseci kada su Barabara Garčević i Sergej Trifunović prvi put došli kod mene sa idejom da Beograd bude jedini grad koji će imati takvu izložbu", rekao je Vesić.

On je istakao da je Beograd prestonica kulture i svjetska metropola i da je ponosan što će upravo srpska prestonica odati omaž Bouviju. "Brajan Rašić je više od dvije decenije bio jedan od Bouvijevih zvaničnih fotografa, za nekoliko dana dolazi u Beograd i sljedeće nedjelje ću ga dočekati u Starom dvoru kako bih mu zahvalio, jer bez njega, njegovih fotografija i rada Beograđani ne bi bili u prilici da upoznaju Bouvija na jedan drugi način", konstatovao je Vesić.

Prema njegovim riječima, Beograd je ponosan na sve kulturne manifestacije u gradu, među kojima je i Džez festival, koji je ove godine imao rekordan broj posjetilaca.

Kao jedan od dokaza da Beograd ulaže značajna sredstva u kulturu je, dodao je gradski menadžer, i osnivanje Fonda za mlade taletne, putem koga se finansijski podržavaju mladi talenti.

"Belgrade to Bowie" najavljuje i poseban filmski repertoar, koji će sadržati filmove u kojima je Bouvi igrao, snimke njegovih koncerata, spotove, posebne muzičke događaje sa nastupima domaćih autora koji će izvoditi omiljene Bouvijeve pjesme, umjetničke radionice, strip crtače, tribine, muzičke kvizove, nagradne igre, biblioteku i brojne druge aktivnosti. Uz podršku Grada Beograda i u saradnji sa festivalom "DEV9T", Beograd će u junu dobiti mural posvećen Dejvidu Bouviju. Autori tog ambicioznog projekta su Barbara Garčević i Sergej Trifunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije