Muzika

Boban Petronijević za "Nezavisne": Kompletna rokenrol scena je gurnuta u ćošak

Boban Petronijević za "Nezavisne": Kompletna rokenrol scena je gurnuta u ćošak
Foto: N.N. | Boban Petronijević za "Nezavisne":Kompletna rokenrol scena je gurnuta u ćošak

Sastav koji već tri decenije opstaje na pank-rok sceni regiona, za šta su prije svega zaslužne dobre pjesme kojih u repertoaru novosadskog benda "Ritam nereda" ne nedostaje, nastupiće ove godine na Z.E.T. festu, koji se od 26. do 29. jula održava na Janjskim otokama, nadomak Šipova.

Tim povodom za "Nezavisne" je govorio Boban Petronijević, vokal i gitarista "Ritma nereda", koji je pozvao sve da obavezno dođu na Z.E.T., ne samo da vide i čuju njih, već sve bendove koji će nastupiti tokom tri dana, kao i prelijepu prirodu koju okolina Šipova posjeduje.

"Janjske otoke su jedno od najlepših mesta u BiH", kazao je Petronijević.

NN: Nastupićete na Z.E.T. festivalu. Možete li nam reći šta ćete spremiti za publiku tom prilikom?

PETRONIJEVIĆ: Drugačiji set u odnosu na prošlu godinu svakako. Tu je i novi/stari član koji se pridružio bendu nakon 20 godina, pa ćemo samim tim imati potpuno drugačiji koncert.

NN: Ovaj jedinstevni festival spaja zabavu, ekologiju i turizam. Koliko se, po Vašem mišljenju, takav koncept razlikuje od ostalih festivala?

PETRONIJEVIĆ: Mi smo imali prilike da vidimo kako Z.E.T. festival izgleda i iz Šipova nosimo samo pozitivne utiske. Vrlo smo zadovoljni kako je organizoator spojio te tri stavke u jednu i sve to je za svaku pohvalu. Očuvanje životne sredine je jedna od bitnijih stavki današnjice i vrlo je važno brinuti se za to.

NN: Navršilo se 30 godina kako je vaš bend na regionalnoj muzičkoj sceni. Recite nam da li ste očekivali da će priča "Ritam nereda" trajati tri decenije?

PETRONIJEVIĆ: To niko nije mogao da zna, mada smo se potajno nadali. Slagali bismo ako bismo rekli da nismo očekivali da se ovako nešto desi.

NN: Kako je to izgledalo prije 30 godina kada ste vi počinjali i koliko se to vrijeme razlikuje od današnjice kada je u pitanju muzička scena?

PETRONIJEVIĆ: Razlika je velika. Pre 30 godina nismo imali sve kanale komunikacije kao što imamo danas, a mi smo još posle samo par godina postojanja dobili i sankcije kao otežavajuću okolnost. Možda je upravo to što smo teže dolazili do informacija bilo lakše. Danas je sve drugačije. Informacije se dele instant i svi smo prezasićeni gomilom svega što dobijamo na dnevnom nivou.

NN: Tokom karijere koji je bio najveći izazov sa kojim se bend susreo?

PETRONIJEVIĆ: Da ostanemo isti i dosledni sebi. Naravno, imali smo mnogo spoticanja na našem putu, ali nas to nije skrenulo sa tog istog puta.

NN: Socijalno angažovani tekstovi su nešto što se podrazumijeva kad je u pitanju "Ritam nereda". Rokenrol sam po sebi podrazumijeva angažovanost. Šta su danas, u tom kontekstu, najveći izazovi u bavljenju muzikom na ovim prostorima?

PETRONIJEVIĆ: Danas je još važnije imati angažovane tekstove, ali nam se čini da je postalo dosta teže preneti tu poruku, jer je kompletna rokenrol scena gurnuta u ćošak, na samu marginu društva. Oni do kojih treba da dopre poruka se prave da nas ne čuju i ne vide. Ali mislimo da to neće još dugo biti tako.

NN: Koliko vam je bitna komunikacija sa publikom tokom svakog nastupa?

PETRONIJEVIĆ: Mi sa našom publikom komuniciramo na specifičan način, kroz muziku. I to se oseti svaki put. Ako pošaljemo dobru energiju, ona se vraća i mi budemo bolji. Nama je publika izuzetno važan segment nastupa koja nas puni energijom i trudimo se da vratimo približno istom merom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije