Muzika

"Boljšoj" u Drvengradu

"Boljšoj" u Drvengradu
"Boljšoj" u Drvengradu

Festival ruske muzike "Boljšoj" u etno-selu Drvengrad, pod rukovodstvom režisera Emira Kusturice, ove godine će se održati od 15. do 17. jula, uz učešće stotinu mladih muzičara iz Srbije i Rusije, koji će se takmičiti u izvođenju klasičnih kompozicija ruskih i srpskih kompozitora.

Po završetku festivala, međunarodni žiri će izabrati najbolje izvođače u dvije uzrasne grupe, kojima će biti dodijeljena glavna nagrada konkursa - "Zlatna matrjoška". Na čelu žirija četvrtog festivala biće čuveni ruski pijanista, narodni umjetnik Rusije, solista Moskovske državne filharmonije Јurij Rozum.

- Muzika nam pruža mogućnost da prevaziđemo ograničenja i osjetimo pravu slobodu. Ta nezavisnost duha već četvrtu godinu ispunjava Mokru Goru. Osnovni simbol festivala je muzička matrjoška, koja simbolizuje pravu suštinu sveslovenskog jedinstva, čije ovaploćenje je u slobodi muzičkog izraza - izjavio je Kusturica.

Osnovna ideja festivala je podrška mladima talentima iz muzičkih škola i akademije Srbije, kao i mladih talenata iz različitih regiona Rusije. Svake godine festival "Boljšoj" okupi oko pet hiljada gledalaca. Među umejtnicima, koji nastupaju na festivalu u Drvengradu su čuveni ruski i srpski muzičari: Denis Macujev, Јurij Rozum, Nemanja Radulović, Alena Bajeva.

Ovogodišnje izdanje festivala imaće novi vizuelni izgled koji će prikazati jedinstvo kulturnih vrijednosti dva slovenska naroda - Rusije i Srbije. Logo festivala je sastavljen od nekoliko simbola, od kojih je centralni ruska matrjoška (babuška) u bojama ruske i srpske državne zastave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije