Muzika

Bora Đorđević: Narod peva umesto nas

Bora Đorđević: Narod peva umesto nas
Bora Đorđević: Narod peva umesto nas
Milan Rakulj

Srbijanska rok grupa "Riblja čorba" prvi put u 36 godina dugoj karijeri sutra će održati prvi od dva akustična koncerta "'Čorba' se čuje i bez struje" u beogradskom Sava centru.

Tim povodom razgovarali smo sa Borom Đorđevićem, frontmenom grupe, koji nam je otkrio zašto prvi put nastupaju i zvanično "bez struje", šta će ponuditi publici, te kako su došli od "seoske" svirke do enciklopedije "Britanika".

NN:  Ako se prvi put nešto događa, znači li to da opravdavate etiketu "mlade i perspektivne beogradske grupe" koju često sami dajete "Ribljoj čorbi"? I da li se radujete akustičnim koncertima?

ĐORĐEVIĆ: Veoma se radujem ovim koncertima, istina je da "Riblja čorba" do sada nije svirala ovakve koncerte i u početku sam se protivio takvoj ideji. Smatrao sam da je to prodavanje starih stvari upakovanih u novo ruho i da to nije u redu. Međutim, kad smo u set listu ubacili sedam-osam pesama koje odavno nismo svirali, koje su potpuno novo osveženje, kad su probe počele i kad smo zajedno sa njima ubacili dve potpuno nove pesme koje ćemo na ovom koncertu premijerno izvesti - taj koncert je dobio smisao i deluje krajnje sveže i izuzetno lepo. Mi se na probama bezgranično zabavljamo i mislim da smo mladi i perspektivni, ne po godinama, nego po entuzijazmu, koji je još prisutan u "Ribljoj čorbi".

NN: Pošto će neke nove pjesme prvi put na "test" kod publike, kad možemo da očekujemo novi album?

ĐORĐEVIĆ: Osim pesama koje će sada biti prvi put izvedene, tekstovi za novi album su spremni, stoga ne mogu reći kada će biti. Nismo opterećeni datumima, kada to sve sazri i kada dobije svoju pogodnu formu, mi ćemo sigurno izbaciti novi album.

NN: Koncert ima simboličan naziv "'Čorba' se čuje i bez struje". Da li se ikad desilo da vam je nestalno struje na koncertu i, ako jeste, kakvim ste metodama tada pribjegli?

ĐORĐEVIĆ: Dešavalo se milion puta (smijeh).

NN:  Recimo na živoj ploči "U ime naroda", kada ste rekli "ni struja nam ništa ne može"?

ĐORĐEVIĆ: Tad je crk'o osigurač i ostavili smo tu verziju onakva kakva jeste. "Lutku sa naslovne strane", na poslednjim koncertima, kao i tada, nije potrebno ni da sviramo. Narod peva umesto nas. Nekad smo se zaista, pošto mi imamo strašno dugu kilometražu, uključivali na banderu u selima koja nemaju provedenu struju: ode menadžer, popne se na banderu, pa donese struju na binu. I takve stvari su se dešavale.

NN:  Da li Vam je poznato da su u elitnu "Antologiju srpske poezije 1847 - 2000" u izdanju "Brankovog kola", autora Nenada Grujičića, ušle Vaše dvije pjesme - "Kolege" i "Na onom otoku (ostrvu) neki su otekli, a neki su se ostrvili", i šta mislite kako Vas te dvije pjesme predstavljaju među 290 pjesnika?

ĐORĐEVIĆ:  Pa, znate šta, ako je to izbor mog časnog kolege, ja mogu samo da se složim i to mi imponuje jer sam u dobrom društvu. Znam da je izašla "Antologija". Možda za vaše čitaoce, ne znam da li znaju ili ne, da otkrijem i to da je "Riblja čorba" ušla u enciklopediju "Britanika". Tako da nas ima svuda. Recimo nedavno je bila jedna anketa u Švajcarskoj šta ljudi najviše vole da slušaju i u njihov uži izbor ušli su "Stonesi", Bijons, Željko Joksimović i "Riblja čorba".

NN:   Gdje vidite pjesme "Riblje čorbe" i pjesme iz Vaših knjiga poezije za nekih 100 godina, ako se uopšte može pričati o tome?

ĐORĐEVIĆ:  Ja samo mogu da se nadam da će nešto ostati iza mene, a sa sigurnošću mogu da budem spokojan po tom pitanju samo jer sam napisao pesmu "Pogledaj dom svoj, anđele" i još neke pesme koje lično volim. Kažem, mnoge pesme su ušle u antologije, neke su ušle u lektiru. "Riblja čorba" je zastupljena u udžbeniku za muzičko obrazovanje za srednje škole i u udžbeniku istorije za osmi razred osnovne škole ovde u Srbiji, tako da sam veoma srećan i zadovoljan, što ne znači da sam završio svoje. (smijeh)

NN:   Svojevremeno ste izjavili da Vas je Duško Radović učio da "štedite reči", Zoran Radmilović ponašanju na sceni, a Džeger i Ričards svirci. Šta mislite koliko su važni uzori i kakav mislite da je Vaš uticaj da muzičku i pjesničku scenu u posljednje tri i po decenije?

ĐORĐEVIĆ:  To je velika odgovornost, pre svega, i ja se trudim da pedagoški budem koliko-toliko ispravan. I dalje govorim ono što mislim, a malopre sam na sajmu knjige bio sa jednim od svojih uzora i zbog njega kasnim na probu. Njegovo ime je Matija Bećković. Deca su došla da se slikaju sa mnom i onda se zeznu i kažu: "Boro, ti si najveći." Reko' nisam ja najveći, ovaj čika je najveći.

Ponavljao bi iste greške

NN:  Da se ponovo rodite, bez čega ne biste mogli - muzike, žena, kafana, pecanja, kladionice, politike?

ĐORĐEVIĆ: Kada bih se ponovo rodio, ja bih ponavljao sve iste greške i opet ništa ne bih naučio na njima, što dokazuje i jedna od mojih novih pesama koja se zove "Od greške do greške":  "U budućnost crnju išao sam peške bosonog po trnju. Zbog svega se kajem, par krvavih nogu, suočen sa krajem, pokazaću Bogu. I eto pri kraju životnoga veka nema me u raju, pakao me čeka. Da se čudo desi, moliću se Bogu, veliki se gresi praštati ne mogu. Svaki greh me šalje lukavom s dva roga, ali ja i dalje verujem u Boga."

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije