Muzika

Četvrti Jelen Demofest: Kelis glasom i stasom razmrdala Banjalučane (Foto, Video)

Četvrti Jelen Demofest: Kelis glasom i stasom razmrdala Banjalučane (Foto, Video)
Četvrti Jelen Demofest: Kelis glasom i stasom razmrdala Banjalučane (Foto, Video)

Zvijezda prve večeri četvrtog "Jelen Demofesta" u Banjaluci bila je pjevačica Kelis, koja je predstavila posljednji album, dok na Ljetnoj sceni tvrđave Kastel nisu izostali ni njeni veliki hitovi "Milkshake", "Acapela", "Trick me" i drugi.

Iako je odbila da se sastane sa predstavnicima medija, nastupom je opravdala status velike zvijezde.

"Drago mi je što sam ovdje večeras, ali ja nisam tu samo zbog vas da vam pružim zabavu, nego ćete je i vi meni pružiti i ja ću se zabaviti", rekla je Kelis.

Uz pratnju bubnjeva i miksete pokazala je kakve vrhunske vokalne sposobnosti ima, dok je popunjenu tvrđavu Kastel, koja je do njenog nastupa bila poluprazna, animirala i plesom na bini.

Publika je mogla da uživa u svakom trenutku koncerta, koji je trajao sat vremena i bez izlaska na bis, što je bilo razočarenje.

Nakon prve takmičarske večeri četvrtog "Jelen Demofesta" u srijedu naveče, na kojem je nastupilo 12 demo bendova, njih pet se plasiralo u finale, koje će biti održano večeras. To su "Plišani mališan" iz Gornjeg Milanovca, "Punčke" iz Vinkovaca, "Knapp" iz Kikinde, "Nova" iz Novog Sada i "Blaya Dub Playa" iz Zemuna, jedini bend koji je svirao hip-hop.

"Odluka je bila teška, jer je konkurencija prejaka, ali ne mogu svi ići dalje", rekla je Brankica Janković, direktor "Jelen Demofesta".

Prvo veče su prevladali bendovi žešćeg zvuka, među kojima i jedan banjalučki bend "As I Fall", koji nažalost, nije prošao u finale, iako je pobijedio na "Gitarijadi" u Zaječaru. Svi bendovi su se predstavili publici na najbolji mogući način, a najviše bodova osvojio je bend "Plišani mališan", koji je "probio led" i nastupio prvi na Kastelu. Iako u tom trenutku nije bilo mnogo publike, oni su odsvirali pjesmu maksimalno dobro i zaslužili prolaz u finale.

"Mnogo smo putovali, kasno smo stigli i imali smo problema na granici. Morali smo da probijemo led, izgleda da smo jedan od najstarijih bendova po godinama, ne po stažu, ali izgleda da je to presudilo, jer otvaramo neki festival, a bilo bi dobro i da ga zatvorimo", rekao je Boban Kecović iz "Plišanog mališana".

Kompletno ženski bend, pod nazivom "Punčke", koji čine tri djevojke, došao je iz Vinkovaca. Djevojke su trebale prije nekoliko godina da nastupe na "Demofestu", ali pošto su bile maloljetne, nisu mogle. Ove godine su nastupile i prošle u finale.

"Ovdje smo došli sa ciljem da upoznamo nove ljude, steknemo novo iskustvo i da sviramo u novom gradu. Naravno da nam je drago što smo prošli dalje, posebno u ovakvoj organizaciji, gdje se osjećamo kao zvijezde. Naziv je slučajan, prvo smo htjeli 'Djevojčke', što znači kurve, pa smo odustale, pa smo se odlučili za ovaj", rekle su članice benda "Punčke".

U finale, koje će biti održano večeras, plasirala su se i dva benda iz Vojvodine, "Knapp" iz Kikinde i "Nova" iz Novog Sada. Nažalost, još jedan bend iz Kikinde "Downstroy", koji je nastupio prve večeri, nije prošao u finale.

"Čestitam svim finalistima, žao mi je nekih koji nisu prošli. Celo veče je popraćeno dobrom svirkom, malo je tvrđi zvuk zastupljen, čiji ja nisam pobornik, ali poštujem svačiji trud i rad", rekao je Slobodan Vuletić iz "Nove".

Ostali bendovi koji su nastupili, ali nisu našli mjesto među najboljima su "Beta Bombe", "Endorsement Deal", "Joko Ono", MO, "Ola Horhe" i "Kevlar Bikini".

Žiri koji je odlučio pet finalista bio je u sastavu: Nikola Vranjković, Vasil Hadžimanov, Milorad Milinković, Miroslav Akrapović i Brankica Janković, dok su voditelji bili Ida Prester i Galeb.

"Generalno sam zadovoljan našim izborom, da smo od 430 bendova odabrali bendove koji svima leže, što je težak zadatak. Prvo veče je bilo šareno stilski i žanrovski, a prema našem mišljenju, pobijedili su najbolji. Svi smo se složili da su to ti bendovi, nije bilo odstupanja", rekao je Vasil Hadžimanov, član žirija.

S njim se složio i drugi član Nikola Vranjković, dodavši da su i ostali bendovi odlični, ali to sve zavisi od žirija, jer će uvijek postojati jedan ili dva benda koja zaslužuju, a ne prođu u finale i da je tako na svakom takmičenju.

"Neke stvari koje pokušavamo da sagledamo su te da nađemo nove autore koje ne vidimo. Tako sam prošle godine to vidio u tekstopiscu 'Prežderanih'. Jako smo zadovoljni ovim izborom", rekao je Vranjković.

Nakon proglašenja finalista, nastupio je prošlogodišnji trećeplasirani bend "Prežderani" iz Daruvara, koji je svirao oko pola sata.

Za after parti bio je zadužen DJ Jan Puli, koji je do ranih jutarnjih časova tjerao malobrojne koji su ostali na njegovom nastupu na ples.

Prije nastupa demo bendova počela je i prva interaktivna radionica, u okviru koje će tokom trajanja festivala od otpadnog materijala biti izrađeni muzički instrumenti, a na istim tim instrumentima stvaraoci će i zasvirati. Osim radionice, otvorena je i izložba stripa i održan okrugli sto u vezi sa devetom umjetnošću.

Četvrti "Jelen Demofest", koji se održava od 27. do 29. jula, donijeće večeras drugi dio od 12 takmičarskih bendova, nastup prošlogodišnjih drugoplasiranih "Kurira" i nakon toga trip-hop zvijezde Trikija, da bi šlag na tortu stavio DJ Endi Vord.

Sutra je planirano finale, nastup prošlogodišnjih "Demofest" pobjednika "Threesome", benda "Skindred" i DJ Necona i Big Buda na after partiju.

Kelis na raftingu

Kelis je prije nastupa, u pauzi poslije tonske probe, iskušala vode Vrbasa, upustivši se u rafting.

Ona je, zajedno sa članovima svog benda, uživala u svježini, avanturi i adrenalinu i, sudeći prema njenim reakcijama, to joj se mnogo dopalo.

"Nova"

Bend "Nova" postoji od 2009. godine. Prvo su počeli kao trojka, a od ove godine rade kao četvorka u sastavu Predrag Novković na bubnjevima, Janoš Botka na basu, David Stojanović na gitari, Slobodan Vuletić, vokal i gitara. Singl "Jedini" snimljen je tokom proljeća 2011. godine u studiju "Road" u Novom Sadu. Sviraju pop-rok na srpskom jeziku i dosta su melodični.

"Blaya Dub Playa"

Bend je nastao 2004. godine i poslije snimljenih nekoliko demo pjesama ubrzo su uslijedili i prvi nastupi, od kojih je za bend bio najbitniji onaj u beogradskom SKC-u 2004. na "Danima proleća", kao predgrupa "Straight Jackinu". Nastupali su sa "Samostalnim referentima", "Figlio di puttana", "Hornsman Coyoteom", kao i sa mnogobrojnim drugim hip-hop i andergraund izvođačima. Najznačajniji nastup do sada im je bio na festivalu "Ovo je moj grad" 2008.

"Plišani mališan"

Bend postoji od 2007. sa povremenim pauzama u radu. Nastupali su širom Srbije, a njihova muzika predstavlja istraživačku ličnu avanturu, alternativnu, eksperimentalnu i začinjenu sa mnogo gitare. Članovi benda su Mirko Šćepanović na bubnju, Ivan Kovaćević na gitari, Đorđe Novaković, vokal i gitara i Boban Kecović, bas i vokal.

"Punčke"

Bend je sastavljen od tri djevojke, a počele su da sviraju u jesen 2007. godine. Bend je činilo šest članova do 2009, da bi od tada u njemu svirali Lusi, gitara i vokal, Rubi, bubnjevi, i Iva, bas i vokal. Prvo su svirali pank inspirisan "Ramonesima", da bi se okrenuli alternativnoj rok muzici. Održale su preko 50 koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH.

"Knapp"

Članovi benda su Stevan Vejin, Miroslav Subotički, Dragan Grbić i Zoran Marić.

Ova četvorica momaka sviraju miks različitih muzičkih žanrova, a počeli su da stvaraju pjesme 2010. godine, da bi demo snimili ove godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije