Muzika

Crvena jabuka obilježila 25 godina u Sarajevu

Crvena jabuka obilježila 25 godina u Sarajevu
Crvena jabuka obilježila 25 godina u Sarajevu

Dugo najavljivani koncert "Crvene jabuke" održan je u subotu u sarajevskoj dvorani "Zetra" pred oko 5.000 gledalaca, koji su više od tri sata uživali u dobroj svirci.

Nakon polusatnog kašnjenja, na binu su izašli članovi benda, čije je pojavljivanje pratio video-zapis sarajevskih ulica na velikim monitorima.

Dragan Žerić Žera, frontmen grupe, rođendansku proslavu grupe, koja slavi 25 godina postojanja, otvorio je pjesmom "Kad zazvoni sat na kuli", čime je publiku vratio u osamdesete godine kada se zajedno sa članovima benda pridružio sarajevskoj rok sceni.

Žera je iskoristio refren pomenute pjesme tako što je nekoliko puta ponovio "Sarajevo, volim te", što je ujedno bila dobra uvertira pred trosatno druženje sa publikom iz grada u kojem je započeo karijeru.

Nakon toga uslijedili su dugogodišnji hitovi "Bježi, kišo, s prozora", odnosno "Dirlija". Stihove pomenutih pjesama su ponavljali ljubitelji benda različitih uzrasta, od školskog do generacija koje svjedoče nastanku grupe.

Nakon uvodnog zagrijavanja, Žera je repertoar nastavio pjesmama "Tuga, ti i ja", "Vjetar se vezati ne može", "Niko nije lud da spava"... Uslijedile su novogodišnje čestitke koje je uputio posjetiocima koncerta, ponavljajući "kad kazaljke se poklope" i "stiže Nova godina". Na binu je i izašao dječji hor "Princes krofne" iz Sarajeva, koji je bio pratnja dok je grupa izvodila pjesmu "Bijelog dugmeta" "Ima neka tajna veza".

Koncert je nastavljen hitovima kao što su "Tugo, nesrećo", odnosno "Bacila je sve niz rijeku", kada je Žera iskoristio priliku da oda počast Davorinu Popoviću i njegovim "Indeksima". Uslijedila su gostovanja Zije Valentina, Enisa Bešlagića i Ahmeda al Rahima, koji su zajedno sa publikom otpjevali najnoviji hit grupe "Đez' ba, đez' ba", što su ukomponovali sa muzikom iz filma "Gori vatra" Pjera Žalice, ponavljajući refren "Iznad Tešnja sunce sija", što je koncert pretvorilo u narodno veselje.

Za kraj su sačuvane pjesme "Stižu me sjećanja" i "Nema više vremena", pri čemu su, uz pratnju tamburaša iz Slavonije, dodate i sevdalinke, od kojih je kod publike najbolji prijem imala izvedba "Žutih dunja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije