Muzika

"Dani Vlade S. Miloševića" od 10. do 19. aprila

"Dani Vlade S. Miloševića" od 10. do 19. aprila
Foto: Borislav Brezo/Banski dvor | "Dani Vlade S. Miloševića" od 10. do 19. aprila

BANJALUKA - Jubilarno 25. izdanje manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića" biće otvoreno 10. aprila u Koncertnoj dvorani Banskog dvora izvođenjem djela "Sabat Mater" kompozitora Đoakina Rosinija.

Manifestaciju tradicionalno organizuju Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci (AU UNIBL) i Muzikološko društvo Republike Srpske, a bogat program će, osim u Banskom dvoru, biti izvođen i u prostorijama AU UNIBL u periodu do 19. aprila.

"Manifestaciju ćemo otvoriti jednim od najveličanstvenijih Rosinijevih djela, koje će izvesti više od 200 učesnika, profesora, bivših i sadašnjih studenata  AU UNIBL, rame uz rame s eminentnim solistima Snježanom Savičić Sekulić, Natašom Jović Trivić, Mladenom Prodanom i Milanom Obradovićem. Dirigent Branka Radošević Mitrović odabrala je 'Sabat Mater' za program otvaranja, uz riječi da ovakav jubilej zaslužuje grandiozan početak", saopštili su iz organizacionog tima.

Tokom festivala publika će moći da posjeti koncerte, predavanja, majstorske radionice, izložbe, a ulaz na sve programe je besplatan.

"Sve aktivnosti koje poduzimamo praćene su velikom ljubavlju i entuzijazmom organizatora i izvođača, a sprovođene su sa plemenitim ciljem očuvanja svijesti o značaju lika i djela našeg akademika, kompozitora i etnomuzikologa Vlade S. Miloševića. Manifestacija svakog aprila predstavlja pravi praznik kulture u našem gradu. Brojni posjetioci dolaze iz svih krajeva Republike Srpske, a sve češće i iz inostranstva", dodali su organizatori.

Kako su naveli, program je prilagođen najzahtjevnijim ukusima publike, pa je tako 12. aprila planirano predavanje "Tradicija na (s)ceni", kroz koje će biti predstavljeni tradicija i običaji od Banata do Transilvanije, a u okviru masterklasa 13. aprila biće riječi o problematici javnih nastupa i adekvatne pripreme.

"Studenti flaute iz Banjaluke i Skoplja zajedno sa svojim profesorima predstaviće se koncertom koji će biti organizovan na Akademiji umjetnosti te razmijeniti iskustva i znanje", naveli su organizatori.

Dodali su da će ove godine prvi put ugostiti predstavnike kompanije jednog od najvećih svjetskih proizvođača klarineta, te klarinetistu svjetskog glasa Tadeja Keniga, koji će 15. aprila u Banskom dvoru održati koncert na čijem programu su neka od najvirtuoznijih djela pisanih za ovaj instrument.

"Još jedan od programa ovogodišnjeg festivala je koncert studenata planiran 16. aprila, kojim će se pokazati sva raskoš i raznovrsnost Studijskog programa muzičke umjetnosti i umijeća naših studenata, a koncertom Mješovitog hora Akademije umjetnosti sa SPD 'Jedinstvo' 17. aprila obilježićemo jubilej Stevana Stojanovića Mokranjca", saopštili su iz organizacionog tima manifestacije.

U sklopu programa biće održan stručni skup "Dani Vlade S. Miloševića: sjećanja i perspektive", gdje će biti predstavljeni važni  naučni radovi o Vladi Miloševiću, objavljivani u više izdanja zbornika sa naučnih skupova. 

"Istog dana, 19. aprila, ćemo upriličiti i premijeru dokumentarnog filma 'Građanin sveta - akademik bez adrese', koji je realizovan u produkciji Studentskog kulturnog centra Niš i Produkcijske kuće 'South Media', a koji govori o životu i radu našeg velikana", dodali su organizatori.

Ovogodišnje izdanje "Dana Vlade Miloševića" donosi dvije izložbe, od kojih je jedna "Vlado Milošević - život i djelo", koju je pripremila etnomuzikolog Sanja Pupac, a publika će moći da je pogleda u periodu od 10. do 19. aprila u Malom izložbenom salonu Banskog dvora. Druga izložba će biti dostupna u prostorijama AU UNIBL, a predstavlja jubilarne plakate manifestacije.

"Mi smo ranije na svakoj manifestaciji nastojali da svaki koncert ima izvedbu makar jednog djela Vlade Miloševića, gdje jednostavno želimo da omogućimo prezentaciju, ali i nastojanje da se ne zaboravi njegova zaostavština, kao i da se internacionalni umjetnici koji dolaze na manifestaciju upoznaju sa njegovim stvaralaštvom", izjavila je Marija Pilipović, predsjednica Programskog odbora festivala.

Dodala je da se trude da svake godine pripreme i predstave nešto novo, te da postoji mogućnost da se u narednom periodu ponovo pokrene konkurs kompozitora koji će pisati u čast Vlade S. Miloševića.

"Nastojimo da dodatno promovišemo već objavljeni sadržaj o Vladi S. Miloševiću, ali i da osvježavamo i prezentujemo ono što do sada nije negdje bilo izvedeno, da pripremimo i predstavimo nešto novo pa se nadam da ćemo nekad u budućnosti izvesti operu Vlade Miloševića, koja još nikako nije izvođena", kazala je Pilipovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije