Muzika

Dragan Jelačić održao koncert u čast svoje bivše škole

Dragan Jelačić održao koncert u čast svoje bivše škole
Foto: Vesna Duka | Dragan Jelačić održao koncert u čast svoje bivše škole

TREBINJE - U okviru Međunarodnog festivala muzike, kojim Muzička škola Trebinje obilježava 70 godina postojanja, bivši učenik ove škole, a sada budući kragujevački magistrant Dragan Jelačić, održao je solistički koncert u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Jelačić, koji je osnovnu i srednju Muzičku školu Trebinje završio u rodnom gradu, na Odsjeku za harmoniku u klasi prof. Violete Popadić, svoje dalje muzičko usavršavanje nastavio je na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, a trebinjski koncert je njegov magistarski rad.

Pored kompozicija pisanih za harmoniku, izvodio je i djela pisana za druge instrumente, posebno za klavir, a neke je i sam sa svojim profesorima on adaptirao.

"Posebno mi je drago što nakon dužeg perioda sviram u svom grad, u okviru proslave 70 godina postojanja i rada Muzičke škole Trebinje, u kojoj sam ja proveo 11 godina i iz koje sam ponio najljepša sjećanja i, pored znanja, stekao i mnogo prijatelja", rekao je Dragan Jelačić.

Iza sebe već ima brojne nastupe i takmičenja, u cijeloj zemlji, region i inostranstvu, ali ne zna koje mu je najdraže, jer je, kako objašnjava, sve bilo u svoje vrijeme.

"Osvajao sam prva mjesta na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao što su prvo mjesto na festivalima harmonike u Istočnom Sarajevu, Ugljeviku, Bijeljini, Beogradu, Kragujevcu i Puli, te Gracu i Pragu, dok sam na Svjetskom kupu za harmoniku u Kini bio šesti, a u Švajcarskoj deveti, ali mi je sve to podjednako drago", rekao je Jelačić.

Budući da je odbrana njegovog master rada zakazana za 15 dana, kaže da bi se volio vratiti u rodno Trebinje kao profesor Muzičke škole.

Kao gost na koncertu nastupio je Stefan Grubač, učenik Srednje Muzičke škole Trebinje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije