Muzika

Eksl u Beču konačno položio AC/DC test

Eksl u Beču konačno položio AC/DC test
Eksl u Beču konačno položio AC/DC test

BEČ - Nakon što su prošle godine imali najposjećeniji koncert u istoriji Austrije, kada je u blizini Graca došlo da ih gleda oko 105.000 ljudi, australijski rock'n'roll velikani AC/DC u četvrtak uveče do posljednjeg mjesta napunili su i "Ernst Hapel" stadion u Beču.

Iako duplo manjeg kapaciteta od spomenute cifre, kako na "Špilbergu" (mjesto održavanja prošlogodišnjeg koncerta), tako i na "Hapelu" ispisana je istorija. Uz standardnu postavu Angusa i Malkoma Janga, Fila Ruda i Klifa Vilijamsa, nastupio je Eksl Rouz. Naime, decenije bučnog rock'n'rolla standardnom pjevaču AC/DC-a Brajanu Džonsonu, koji je na tom mjestu 1980. godine zamijenio tragično preminulog Bona Skota, uzele su danak.

Ljekari su mu savjetovali da se prestane baviti tim poslom jer mu, u protivnom, prijeti potpuno oštećenje sluha. Tako je na njegovo mjesto došao pjevač nekad jednako slavnih, ali opet drugačijih "Guns'n'Rosesa", što je mnogim im poznavaocima čvrste muzike probudilo skepsu.

Skepticizam je posebno dobio na snazi nakon koncerta u Lisabonu, kada je Eksl nastupio sjedeći i sa nogom u gipsu. Nekad scenski najprepoznatljiviji bend ima kljakavog pjevača, govorili su zlonamjerni, a hiljade obožavalaca vraćale su karte i tražile povrat novca za sljedeći nastup najavljen u Belgiji. Ekslov dolazak u bend jednostavno je djelovao kao spoj nespojivog.

Međutim, koncert u Beču većini prisutnih, kao i autoru ovih redova (koji je uživo slušao i Džonsona i Rouza), dokazao je da ovaj drugi ne samo da je dostojna, nego čak i bolja zamjena. Umjesto prepoznatljivog Džonsonovog glasa, koji pjeva kroz zube, u AC/DC-u ponovo se čula stara skotovska melodičnost. Što se scenskog nastupa tiče, sa fiksatorom na nozi ovaj put Eksl je prehodao gotovo cijeli koncert i to taman onoliko koliko treba.

Energija koju ovaj pjevač inače posjeduje u protivnom smetala bi Angusovoj, jer za trčanje na koncertima AC/DC-a ipak je zadužen gitarista u školskoj uniformi i sa rogovima na glavi. Angusov čuveni pačji hod, okretanje na leđima, sprint po bini, sviranje kravatom umjesto trzalicom uz neponovljive solaže bili su neizostavni dio spektakla.

Na bini u obliku gitare koncert je uz vatromet otvorila nova pjesma "Rock or bust" (po kojoj se zovu posljednji album i aktuelna svjetska turneja), a uz zvuke topova zatvorila standardna "For those about Rock". Uz "Hells Bells", kao i na prethodnim turnejama spuštano je, da bi potom i zazvonilo ogromno zvono sa logom benda, dok je pri izvođenju "Whola lotta Rosie" stejdžom dominirala lutka na naduvavanje.

Sve to čini da uz bend putuju desetine šlepera opreme, čiji je broj na turneji "Rock'n'roll train" bio još veći jer se tada uz uvodnu pjesmu na koncertima pojavljivala lokomotiva u prirodnoj veličini.  Naravno, doći na takav spektakl uopšte nije jeftino, te je recimo na stadionu u Beču samo čaša piva koštala sedam evra. Karte za tribinu, sektor B - treći rang, stajale su 100,4 evra, međutim ovaj izvještaj nastao je zahvaljujući kompaniji "M:tel", koja je za pretplatnike iz BiH obezbijedila prevoz i sto karata.

"'M:telov' karavan je pun pogodak. Jednostavno - neponovljivo i nestvarno, od početka pa do kraja druženje i doživljaj bili su za pamćenje. Što se tiče AC/DC-a to nije bend, to je brend i srećan sam što sam ih vidio zahvaljujući ovoj akciji. Eksl me oduševio u punom smislu te riječi i svi oni koji su mislili da neće biti dostojna zamjena za Brajana - prevarili su se", kazao je za "Nezavisne" Dragan Mutić iz Prijedora, koji je na koncert putovao jednim od dva autobusa koja su krenula iz Banjaluke.

Bečka publika bila je na zavidnom nivou raspoloženja, pjesme i scenski performansi praćeni su ovacijama, a iz mraka je svijetlilo bar 10.000 pari crvenih rogova, što će reći da je svaki peti posjetilac pazario ovaj rekvizit, koji je ispred stadiona koštao 10 evra. Rekvizita je inače bilo na pretek, a turisti su najatraktivnije fotografije pravili pozirajući pored djece kojih je na tribinama bilo iznenađujuće mnogo.

Bili su mahom obučeni identično kao i Angus sa gitarom preko ramena. Pored njemačkog jezika, na stadionu je dominirao slovački, a uz neizostavni engleski, čuli su se i mnogi drugi. Utisaka je takođe mnogo, a čini se da je glavni to što će poštovaoci čvrstog zvuka poslije Beča proširiti glas da je Eksl Rouz konačno položio u svakom smislu teški AC/DC test. 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije