Muzika

Gitarski zvuk na Exitu pojačava preko 30 bendova

Gitarski zvuk na Exitu pojačava preko 30 bendova
Foto: EXIT Promo | Gitarski zvuk na Exitu pojačava preko 30 bendova

​Furiozni rifovi odjekivaće Petrovaradinskom tvrđavom ovog jula na EXIT festivalu! Listi ranije najavljenih imena, koje na Tesla Universe Glavnoj bini predvode jedan od najinovativnijih gitarista svih vremena, pokretačka snaga bendova Rage Against the Machine i Audioslave Tom Morelo, i nezaustavljivi The Exploited, sada se pridružuju braća Kavalera, osnivači kultne Sepulture, koji će po prvi put nastupiti zajedno na tvrđavi i donijeti esenciju jednog od najboljih thrash/death/black metal bendova u istoriji.

Premijerno stižu i Altin Gun, holandski sastav sa internacionalnom karijerom koji njeguje autentični orijentalni rok zvuk, ali i svjetska senzacija iz Mađarske, megapopularni Azahriah, koji je prošle godine postao najmlađi muzičar ikada koji je rasprodao Sportsku arenu Laslo Pap u Budimpešti, a čekaju ga tri rasprodata koncerta na nacionalnom stadionu Puškaš ispred više od 150.000 fanova! Takođe, pravo sa svoje prve velike evropske turneje stiže najpopularniji regionalni sastav Joker Out!

Na kultnu Visa Fusion binu, pored najavljenih Villagers of Ioannina City i Lakeside X, stiže moćna regionalna podrška koju čine Eyesburn, Ritam nereda i makedonski Funk Shui, dok žestoki zvuk na Explosive bini predvode američke punk ikone The Casualties, ranije najavljeni, kultni sastav Coroner, koji po prvi put nastupa u srpskoj zemlji, ali i Ratos de Poaro, Uada, Conflict  i čitav niz hardcore, metal i punk bendova!

Glasna i distorzovana strana strana EXIT festivala upravo je dobila snažno pojačanje - rifove najvećih himni kultne Sepulture donose braća Igor i Maks Kavalera, osnivači jednog od najboljih metal bendova u istoriji, čiji je album "Roots" devedesetih godina postavio temelje nu metal zvuka! Maks često ističe da Srbiju smatra svojom drugom zemljom, a poznato je i da je cijeli album "Prophecy", koji je snimio sa svojim bendom Soulfly, inspirisan njegovim doživljajem Srbije. Na Exitu je nastupao dva puta, 2004. i 2008, a ove godine će mu se na tvrđavi po prvi put pridružiti i brat Igor Kavalera, sa kojim donosi esenciju Sepulture! Ono što je već poznato jeste da će sa tvrđave zagrmiti i legendarni rifovi "Killing in the Name", direktno od Toma Morela, koosnivača i glavnog autora većine albuma Rage Against the Machine, a stižu i nezaustavljivi škotski pankeri The Exploited!

Na Tesla Universe Glavnu binu premijerno dolazi i orijentalni psihodelični rok sastav iz Holandije sa internacionalnom karijerom Altin Gun, a sjajna uvertira za njihov nastup na Exitu su KEXP sessioni na kojima su gostovali već dva puta – u maju 2023. i u februaru ove godine.

Pridružuje im se još preko 20 bendova, među kojima su Cutthroat, Worst, Nabod / Majak / Neven, Expectations, Risk it, Khargash, Uada, Morost, Tortharry, Zenoth, Ratos de Poaro, Conflict, The Take, My Turn, Lineout, Liquid Supercharge, Xsus, Jack, Ancient, Schirenc Plays Pungent Stench, The Stone, Gestos Grosseiros, Condemned Ad i Geger!

Naredno izdanje EXIT festivala, sa temom EXIT Starseeds i sloganom "Probudimo naše supermoći zajedno", biće održano od 11. do 14. jula 2024. na Petrovaradinskoj tvrđavi, uz nulti dan, 10. jul, rezervisan za posebni Starseeds Takeover performans na Tesla Universe bini, prenosi "Danas".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije