Muzika

Gran pri za pjesmu Najveće blago

Gran pri za pjesmu Najveće blago
Gran pri za pjesmu Najveće blago

David Bojić i Lazar Ilić iz Banjaluke, Sara Sovilj iz Trna i Vana Raljić iz Doboja, koji su zajedno izveli pjesmu "Najveće blago", pobjednici su "Međunarodnog đurđevdanskog festivala dječije pjesme", održanog u petak naveče u banjalučkoj sportskoj dvorani "Borik", koji je zajedno sa brojnom publikom proslavio svoj 18. rođendan.

Ovi talentovani mališani osvojili su najviše glasova petočlanog stručnog žirija festivala, a publiku u dvorani oduševili su svojim simpatičnim scenskim nastupom.

Iako, kako su istakli, nisu očekivali pobjedu, presretni su što su odlukom žirija osvojili gran pri festivala.

"Mislili smo da je nemoguće da pobijedimo, jer je bilo puno izvođača i lijepih pjesama. Oduševljeni smo i presretni prvim mjestom", kazala je vidno uzbuđena desetogodišnja Vana Raljić nakon proglašenja pobjednika, kojoj je "Đurđevdanski festival" bio prvi javni nastup.

David Bojić, učenik šestog razreda banjalučke osnovne škole "Ivo Andrić", i Lazar Ilić, učenik petog razreda OŠ "Georgi Stojkov Rakovski", koji su bili zaduženi za repovanje u pjesmi, takođe nisu krili oduševljenje prvim mjestom.

"Pjesma koju sam sa drugarima spremao dva mjeseca dopala mi se čim sam je čuo. Iako sam navikao da pjevam, drago mi je što sam sada naučio i repovati. Presretan sam što sam zajedno sa svojim drugarima i uz podršku porodice i mnogobrojnih navijača osvojio nagradu", kazao je David, priznajući da bi se u budućnosti volio vidjeti u pjevačkim vodama.

I Sara Sovilj, učenica trećeg razreda OŠ "Desanka Maksimović" iz Trna, dio je pobjedničke ekipe koja je briljirala na festivalu. Na "Đurđevdanski festival" je, kaže ova djevojčica, prijavio nastavnik.

"Trebalo je da pjevam jednu drugu pjesmu, međutim odlučeno je da zajedno sa svojim drugarima pjevam pjesmu 'Najveće blago'. Pjesma mi se veoma dopala i sretna sam što sam sa drugarima pobijedila", poručila je ova osmogodišnja djevojčica.

Lukijan Ivanović, kompozitor pobjedničke pjesme, bio je prezadovoljan uspjehom koji je postigla kompozicija, ali i njenim malim izvođačima, koji su, kako kaže, pjesmu dočarali na najbolji mogući način.

"Pjesma 'Najveće blago' nastala je namjenski za 'Đurđevdanski festival', kao RMBI, rep pjesmica, pošto do sada na festivalu nismo imali priliku da čujemo tu vrstu muzike. Prvobitno sam imao u planu da jedan dječak repuje i jedna djevojčica pjeva refren, međutim na kraju je odlučeno da pjesmu izvedu dva dječaka i dvije djevojčice, što se pokazalo kao odličan izbor. Prezadovoljan sam izvođačima, koji su osim što su veseli, pokazali i svoje odlične glasovne mogućnosti", kazao je Lukijan, učenik trećeg razreda Muzičke škole "Vlado Milošević".

On je prije šest godina, zajedno sa sestrom Kristinom Ivanović Kiki, učestvovao kao izvođač na "Đurđevdanskom festivalu".

Ove godine se odlučio da prvi put komponuje za taj festival, i kako kaže, presretan je osvojenom nagradom.

Ipak, nisu samo nagrade bile razlog za radost. Naime, "Đurđevdanski festival dječije pjesme" proslavio je sa izvođačima i brojnom publikom u petak svoj 18. rođendan. U dvorani je vladala prava rođendanska žurka, a svaka od 18 pjesama koje su izveli mali pjevači pozdravljena je burnim aplauzom i nesputanim dječjim oduševljenjem.

Festival je šalom otvorio Dragan Davidović, generalni direktor RT RS, organizatora festivala, koji je i uručio nagradu pobjednicima.

"Kao i svake godine i ovaj put sam, na neki način, razmišljao kako da otvorim ovaj festival, pa sam se danas, na 18. godina, dvoumio da li da pjevam ili da vodim festival. Naravno, nisam htio da uzmem tu dužnost takmičarima, niti voditeljici, pa bih ipak želio samo da festivalu čestitam punoljetstvo i svim takmičarima poželim mnogo uspjeha", poručio je Davidović.

Nakon što je generalni direktor RT RS manifestaciju proglasio otvorenom, mnogobrojni mališani su držeći u rukama šarene transparente jedva čekali da krenu sa navijanjem za svoje favorite.

Međutim, kada se na bini pojavila renomirana pjevačica Tijana Dapčević, koja je imala ulogu voditelja programa festivalske večeri, atmosfera u Sportskoj dvorani "Borik" digla se do usijanja.

Poznata pjevačica najavila je "urnebesnu zabavu, spektakl i ludilo", što je i opravdala u revijalnom dijelu kada je izvođenjem svojih hitova "Zemlja mojih snova", "Sve je isto, samo njega nema", "Ona to zna", "Neću" nagrađena gromoglasnim aplauzom publike.

Mnogobrojna publika uživala je u pjesmama, a među njima je bio i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić sa suprugom i djecom.

I ovaj "Đurđevdanski festival" ispunio je očekivanja mališana, a organizatori su ih pozvali da se iduće godine ponovo druže uz pjesmu.

Pokrovitelj ovogodišnjeg izdanja "Đurđevdanskog festivala" je grad Banjaluka, a generalni sponzor" Hypo Alpe Adria Bank".

Nagrade

Nagrada publike pripala je pjesmi "Šarena duga pruga", koju je pjevala Danka Ilić iz Gacka, dok je za najboljeg interpretatora proglašen Ivan Prelac iz Hrvatske.

Najbolji aranžman uradila je Anica Zrilić za pjesmu "Tajna ljubavi", koju je pjevala banjalučanka Lana Vučenović.

Specijalna nagrada RT RS za ukupan umjetnički utisak dodijeljena je Sofiji Šašić iz Beograda za pjesmu "Leti, pesmo".

Učesnici

Na 18. međunarodnom dječjem festivalu ove godine predstavila su se 22 mlada izvođača iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Ukrajine, Mađarske, Rumunije i Bugarske, koji su izveli 18 kompozicija.

"Na festivalu nastupaju solisti od osam do 12 godina, izvodeći kompozicije koje je odabrala stručna komisija. Od 2004. godine 'Đurđevdanski festival' je postao međunarodna muzička manifestacija, na kojoj su učestvovali kvalitetni mladi pjevači iz brojnih zemalja", istakao je Dragoljub Sladojević, urednik Redakcije festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije