Muzika

Halid Muslimović: Diskoteke su veliko zlo za dobre pjevače

Halid Muslimović: Diskoteke su veliko zlo za dobre pjevače
Halid Muslimović: Diskoteke su veliko zlo za dobre pjevače

Halid Muslimović spada u vrh narodnjačkog neba. U toku dvije i po decenije, koliko traje njegova pjevačka karijera, svojoj publici ponudio je nekoliko hitova kao što su: "Mene je učilo vrijeme", "Učini bar jedan pogrešan korak", "Želim da te zaboravim", "O, jarane, jarane", "Zaplakala Bosna", "Stoj, jarane", "Nije mene dušo ubilo".

Nedavno je bivši `plavi čuperak` gostovao u Jelahu kod Tešnja.

NN: Šta je ono što Vas najviše nervira u ovom poslu, a čemu se najviše radujete?

MUSLIMOVIĆ: Najviše me nervira laž i izmišljotina tipa čula-rekla-kazala. Najviše volim u ovom poslu rad, perfekciju i progres. Danas je to vrlo teško, pošto mi je teren rascjepkan, solističkih koncerata nema, koji su dobri za sve kvalitetne pjevače. Sve se svelo na diskoteke i kafane, koje su veliko zlo za dobre pjevače.

NN: Poznati ste kao osoba koja je često eksperimentisala u svojoj karijeri. U repertoar ste ubacivali i rep, tehno, pop i blage primjese roka. Da li ćete to ponovo činiti?

MUSLIMOVIĆ: Pokušaću da neke svoje stare pjesme ponovo snimim u novoj produkciji. Pokušaću da svojoj publici podarim nekoliko lijepih novih melodija, arija za vječnost. Jer narodu trebaju pjesme koje duže traju od tri mjeseca, kao što je slučaj danas.

NN: Da li postoji novo ime na današnjoj estradnoj sceni, koje Vas je pozitivno iznenadilo?

MUSLIMOVIĆ: Sa bh. scene to je Erna Džeba, koja me je oduševila. Što se tiče srbijanskog tržišta oni su se ustrojili. Njima je lakše. Oni su u svom filmu, idu svojim putem, nisu stajali, dok se bh. estrada formira. Danas tu našu bosansku estradu čine 50 odsto starijih imena, a ostala polovica su nova imena. Ja bih volio da se `napravi` jedna grupa mladih pjevača, koja bi isplivala na sami vrh.

NN: Kolege iz Vaše generacije, ali i oni stariji pjevači smatraju da produkcija na prostorima nekadašnje Jugoslavije ne postoji. Današnji autori kopiraju muziku drugih naroda i serviraju narodu takozvani turbo-folk. Slažete li se s ovom ocjenom?

MUSLIMOVIĆ: To kopiranje, kako vi kažete, počeli su srbijanski autori, koji deset godina nisu napravili pjesmu, a da nisu ukrali od nekog. Za vrijeme rata snimili su bar stotinu pjesama od bosanskih pjevača misleći da rat neće proći. Svi koji su snimili naše pjesme, napravili su falš, jer original je original. No, ipak, sam mišljenja da dolazi neko vrijeme ustrojavanja što se tiče muzičke produkcije. Jedan od problema je to što inspektori ne rade ništa da bi se zaštitila autorska prava. Piraterija cvjeta. Neki ljudi misle da ovo stanje treba ostati, drugi misle drugačije. Oni koji misle da ovako treba biti, lovci su u mutnom.

NN: Planirate li uskoro objaviti novi album?

MUSLIMOVIĆ: Za nekoliko mjeseci planiram da objavim novi CD sa deset ili 12 pjesama i da poslije toga uradim nekoliko spotova. Ujedno će to biti moj posljednji CD. Ja više neću snimati albume, možda samo neku pjesmu.

NN: Mislite li to ozbiljno?

MUSLIMOVIĆ: Naravno da ozbiljno mislim! Čovjek poslije 25 godina mora da se malo skloni. Jedna pjesma danas pravi posao. Evo, sve ove golišave pjevačice snime jednu pjesmu i od nje žive. Mediji ih isforsiraju, a mi moramo snimiti dva CD-a da bi to neko primijetio. U zadnje vrijeme svi govore - idemo da gledamo tu pjevačicu. Niko ne priča - da je slušamo.

NN: Čime ćete se baviti? Da li ćete na neki drugi način ostati u muzici?

MUSLIMOVIĆ: Nastaviću svoju koncertnu djelatnost, tako da ću i dalje biti u ovom poslu. U svom Prijedoru radim centar sa ugostiteljskim sadržajem, produkcijom i TV. Ubrzo će taj centar biti gotov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije