Muzika

Hor "Simonida" pojanjem čuva srpski identitet

Hor "Simonida" pojanjem čuva srpski identitet
Hor "Simonida" pojanjem čuva srpski identitet

GRAČANICA - S ciljem njegovanja i očuvanja srpske duhovne kulturne baštine, posebno pjesama koje se poju na svetim liturgijama i tokom crkvenih praznika, u Osnovnoj školi "Kralj Milutin", u Gračanici, formiran je Hor "Simonida".

"Reč je prvom horu te vrste na teritoriji Kosova i Metohije, južno od Ibra", ističe za Srnu Bratislav Bogdanović, nastavnik vjeronauke u školi koja nosi naziv po zadužbinaru Manastira Gračanica - kralju Milutinu.

Ideja o formiranju Hora nastala je prije nekoliko mjeseci pošto je Bratislav, zajedno sa profesorom muzičke kulture Lazarem Danićem i đacima koji pohađaju nastavu vjeronauke, prepoznao njihovu želju da poju crkvene pjesme.

U razgovoru sa roditeljima, upravom škole i koordinatorom vjeronauke Stevom Mitrićem došli su na ideju da oforme Hor "Simonidu", čija ikona krasi Manastir Gračanicu.

Bogdanović i Danić, koji će rukovoditi Horom, na audiciji su odabrali dvadeset pojaca.

"U pitanju su nadarena deca, koja sebe vide i prepoznaju u pojanju - spremna da od malih nogu gaje našu crkvenu i staru kosovsku pesmu nastalu u Prizrenu, Dušanovom gradu, Velikoj Hoči i drugim mestima koja se prepoznaju po srpskim svetinjama na Kosovu i Metohiji", kaže Bogdanović Srni.

Bogdanović napominje da su đaci "postali prvopolaznici na liturgijama, jer su shvatili zajedno sa roditeljima da se identitet može i mora čuvati odanošću Crkvi i Božijoj promisli".

Prvi nastupi Hora "Simonida" planirani su za jesen ove godine, a organizatori žele da tokom naredne školske godine pojce predstave na liturgijama u centralnoj Srbiji i pravoslavnim hramovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije