Muzika

Ivana Selakov: Dobar pevač mora sve znati pevati

Ivana Selakov: Dobar pevač mora sve znati pevati
Ivana Selakov: Dobar pevač mora sve znati pevati

Skromna, ali sigurna u sebe, beskompromisna u svojoj viziji muzike i estrade, srbijanska pop-folk pjevačica Ivana Selakov već je dugi niz godina na estradnoj sceni.

Međutim, njena popularnost porasla je nakon objavljivanja prvog albuma, s kojeg su se sve pjesme izdvojile kao hitovi.

Publika je Selakovu zapazila još dok je pjevala prateće vokale mnogim izvođačima, a popularnost joj je porasla dok je bila članica grupe "Beauty Queens", koja je 2007. godine pomogla Mariji Šerifović, a koja je tada pobijedila na "Eurosongu" s pjesmom "Molitva".

Prije nekoliko dana Selakova je u Banjaluci dobila dva "Oskara" na manifestaciji "Oskar popularnosti". Jedan od njih je za pjesmu "Daleko si", dok je drugi za pjesmu "Igraj dok postojiš".

Obje pjesme su dueti, a Selakova je za "Nezavisne" otkrila kako je došlo do saradnje s Acom Lukasem na pjesmi "Daleko si", zašto je napustila grupu "Beauty Queens", te kako se pronašla u žanru narodne muzike.

NN: Dugo ste na estradnoj sceni, međutim kada je Vaša solo karijera u pitanju može se reći da ste na početku.

SELAKOV: Kada se pogleda na broj pesama i albuma, ja jesam na početku. Međutim, kada je bavljenje muzikom u pitanju, godinama sam pekla ovaj zanat i nadam se da sam ga dobro ispekla. Da, već treću godinu sam na dodeli "Oskara". Prvi put sam dobila "Oskara" za duet sa Darkom Radovanovićem i za pesmu "Ako je do mene", prošle godine za album i sada za dva dueta s Acom Lukasom za pesmu "Daleko si" i za pesmu "Igraj dok postojiš", koju sam radila sa DJ Šonetom.

NN: Banjalučka publika očigledno cijeni to što radite, s obzirom na to da u ovom gradu često dobijate nagrade, ali priznanja ste dobijali i u drugim gradovima. Koliko Vam uopšte znače nagrade?

SELAKOV: Nagrade mi znače užasno mnogo, kao  nekome ko iza sebe ima jedan album, ali je to i potvrda da je ono što radite dobro.

NN: Dugo ste pjevali prateće vokale nekim od najvećih muzičkih zvijezda s naših prostora. Ipak, Vaši počeci nisu bili u žanru narodne muzike.

SELAKOV: Kada sam počela da pevam prateće vokale nisam uopše slušala narodnu muziku, ali sam je kasnije zavolela i, što je najvažnije, pronašla sam se u tome. S grupom "Beauty Qeens" sam pevala isključivo pop i nekako se nisam pronalazila u tome i to nije bilo za mene. Mislim da je ovo što sada radim ono pravo i nešto u čemu zaista uživam.

NN: Zbog čega ste napustili grupu "Beauty Queens" i šta je po Vašem mišljenju prednost, a šta nedostatak solo karijere?

SELAKOV: Grupu sam napustila jer sam shvatila da ta priča ne ide tokom kojim je planirana. Malo smo se uspavale, a ja sam osetila da je baš to trenutak kad mogu sebe najviše da dam u muzici. Presudan momenat je bio kad mi je Darko ponudio pesmu "Ako je do mene", koju sam želela da snimim, a nisam mogla dok sam bila član grupe. Ipak, žao mi je što u svojoj biografiji nemam i izdat album s grupom. Prednost rada u grupi je što se finansije i problemi dele na nekoliko članova, a prednost soliste je što ipak sama biram sebi put i pesme.

NN: Duet s Acom Lukasem je trenutno veliki hit. Kako je došlo do te saradnje i kakav je Lukas bio kao saradnik?

SELAKOV: Ideja o duetu je bila moja jer, posle pesama i dueta koje sam već snimala, nekako sam samo njega videla. Lukasa volim privatno i prijatelji smo, a cenim ga veoma i kao muzičara. Karakterističan je po tome što je odličan pevač narodne muzike, ali roker u duši. Oboje smo imali isti početak, jer smo pevali pop-rok muziku, a kasnije smo prešli na komercijalu.

Oduševila sam se kada sam čula pesmu Aleksandre Milutinović "Daleko si", a i Aca je, takođe, kada čuo rekao "to je to". Drago mi je što je ta numera našla put do slušalaca, a i Aca i ja je izvodimo po nekoliko puta na našim nastupima.

NN: Iako ste rođeni u Beogradu, odrasli ste u Somboru, gdje ste napravili i prve muzičke korake. Nedostaje li Vam ravnica?

SELAKOV: Pa, nažalost ne idem tako često u Sombor, jer nemam mnogo vremena, ali trudim se da kada sam slobodna provedem neko vreme tamo. To je definitivno grad za koji me vežu najlepša sećanja.

NN: Koliko je danas zahvalno baviti se nekom vrstom muzike koja ne prolazi dobro kod publike, odnosno koja nije komercijalna? Da li je to razlog zašto ste se i Vi više okrenuli nekom pop-folk zvuku?

SELAKOV: Mislim da sam ja našla tu neku zajedničku crtu da spojim kvalitetno i komercijalno. Naravno, nikada ne bih snimila nešto iza čega ne stojim. Mislim da je publika izoštrila sluh u odnosu na one surove devedesete, kada je moglo da prođe sve i svašta. Danas se zna ko dobro peva, a ko ne, te ko ima dobru pesmu.

NN: Kako biste opisali našu muzičku scenu danas, u ponudi su različiti žanrovi, ali šta je od toga, po Vašem mišljenju, zaista kvalitetno?

SELAKOV: Ja sam odrasla na nekoj pop-rok muzici, na grupama poput "Riblje čorbe, "Bajage i instruktora", "Bijelog dugmeta". Iskreno, nisam znala nijednu narodnu pesmu. Ali, tada se znalo, ideš u kafanu da slušaš narodnu pesmu ili ideš u rok klub, gde slušaš drugu vrstu muzike. Sada se sve to izmešalo i dobar pevač mora da zna da peva sve muzičke žanrove. I ukoliko želite da budete uspešan pevač morate dobro poznavati i pevati svu muziku, jer publika traži sve i svašta.

Biografija

Ivana Selakov rođena je 8. novembra 1978. godine u Beogradu, a odrasla je u Somboru, za koji je vezuju prvi muzički koraci. Diplomirala je dizajn zvuka i muzičku produkciju na Akademiji umjetnosti. Pjevala je na nekoliko festivala kao solista, a kao prateći vokal potpisana je na velikom broju kompakt-diskova popularnih izvođača i angažovana na turnejama najvećih srbijanskih muzičkih zvijezda. Nakon pobjede Marije Šerifović na "Eurosongu" 2007. godine Selakova je ostvarila veliki uspjeh s grupom "Beauty Queens". Krajem 2008. godine je napustila grupu i nastavila karijeru kao solo pjevačica. U junu 2010. godine izdala je svoj prvi album, pod nazivom "Sreća", a trenutno snima svoj drugi album.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije