Muzika

Najbolji rokeri Emir i Kawasaki

Najbolji rokeri Emir i Kawasaki
Najbolji rokeri Emir i Kawasaki

Dobitnici godišnje regionalne muzičke nagrade "Indexi 2010" u kategoriji rokenrol album godine su "Emir & Frozen Camels" s albumom "No Pasaran" i "Kawasaki 3P" s projektom "Idu Bugari".

Rep i hip-hop album godine je Frenkijev "Protuotrov", a najviše glasova u kategoriji bluz album godine dobili su "Tomislav Goluban & LPFB" za album "Zagorje Blues".

"Žar ptica" Aleksandre Radović proglašena je za pop album godine.

U kategoriji etno-albuma godine pobjedu su odnijele Amira Medunjanin i Merima Ključo ("Zumra") i Tamara Obrovac ("Neću više jazz kantati"). Najbolji tematski albumi su "Live u Domu omladine" Darka Rundeka i "Piano album" Vlade Podanija.

Koncertni događaj godine je "Povratnička turneja" zagrebačkog "Parnog valjka", a dodijeljene su i posebne i počasne nagrade. Trofej "Davorin" za najboljeg pjevača dobiće Dado Topić, dok će nagrada "Bodo Kovačević", za najboljeg gitaristu, pripasti Vedranu Božiću.

Ovogodišnju dodjelu prati teška finansijska situacija pa neće moći da bude organizovana manifestacija "Dani muzike", niti će biti uručene nagrade. Zbog toga su odlučili da u kategoriji za najbolje debitantske albume svi nominovani dobiju "Prvu nagradu Indexi".

Laureati su: Doš Li - "Velika nepravda na malom ekranu", "Killing Jazz Hard Core Baby" - "Track One", "Art Diler" - "Miris jeseni", S.A.R.S. - S.A.R.S., "Ženekese" s istoimenim albumom, "Sheitans" - "Lica s tjeralica", "One Piece Puzzle" - "69 zlatnih hitova", "Alcoholica" - "Retromanija", "Kandžija" - "Narodnjaci" i "Urban sevdah" s istoimenim albumom.

Tokom glasanja za regionalnu muzičku nagradu "Indexi 2010" pristiglo je 280.000 internetskih glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije